Полша ще използва своите средства по ОСП предимно за малките фермери

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Полша ще използва своите средства по реформираната ОСП, за да подпомогне малките си фермери, съобщава Agra Europe. Варшава реши да приложи 100% „дегресивна“ такса върху директните плащания над 150 000 евро, както и да използва възможността за „редистрибутивно“ плащане. „Дегресивната“ такса се отнася само до основните плащания (но не и за „зеления компонент“, който трябва да бъде 30%), а разходите за заплати на работниците може да се извадят преди тя да бъде приложена. Възвърнатите средства ще отидат във Втори стълб за развитие на селските райони.

Страната ще прилага редистрибутивното плащане като надплащане върху директните плащания за първите 30 ха. Това се прави с цел повишаване на конкурентоспособността на малките и средните фермери. Намалението на средствата по Първи стълб, което е необходимо за пренасочването на средствата ще се компенсира от пална за прехвърляне на 25% от средствата от Втори стълб – развитие на селските райони към Първи стълб – директни плащания.

Полша също така реши да използва максимума от 15% от бюджета за Първи стълб за обвързана помощ. Според експерти от това ще спечелят най-вече секторите говедовъдство, овцевъдство, отглеждане на меки плодове, козевъдство, както и производителите на картофи, домати и захарно цвекло.

Страната ще се възползва от избираемата схема за малките фермери след 2015 г. и отпуска таван от 1 250 евро. Същите средства биха получили фермерите и ако буха останали в стандартната система. Според министерство на земеделието около 680 000 фермери ще могат да се възползват от схемата за млади фермери. Бюджетът за доплащане над основното плащане за нови млади фермери е 2% от средствата по Първи стълб, което е позволеният максимум. Общо 110 000 фермери под 40 г. възраст ще получат допълнителна помощ. Полша няма да добавя критерии за негативния списък от изисквания за активни фермери.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements