Без соя и добавки: 43 предприятия имат право да пускат продукти по стандарт „Стара планина”

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

43 са производителите у нас, които имат право да ползват знака за утвърден стандарт за месни продукти „Стара планина” през 2021 г, като данните са към 20 март 2021 г, съобщават от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

Сред имената на компаниите, които имат право да пускат на пазара продукти с доказано качество според стандартите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), са „Белла България”, „Градус 1”, „Еко мес”, „Елит мес Минев”, „Кумир-Си”, „Месарите ВН”, Месокомбинат Асеновград”, „Месокомбинат Бай Течо”, „Месокомбинат Ловеч”, „Месокомбинат Разлог”, „Месокомбинат Севлиево”, „Сами М”, „Тандем В”, „Тандем Попово”, Чех Йосиф Новосад” и др.

В списъка са включени имената и на „Алгадот”, „Битоля 1”, „Данина 02”, „Дентур”, „Ив трейд”, „Интермес”, „Капре”, „Кемп”, „Крум Мушев”, „Максимум 69”, „Меди – Емил Димитров”, „Никас 21”, „Пепи комерс”, Плевен-мес”, „СММ Комерс”, „Пикант трейд” и др.

Справка в БАБХ показва, че не всички компании са заявили производството на цялата гама продукти, които могат да бъдат произвеждани под логото на стандарта „Стара планина”.

БАБХ е утвърдила 14 стандарта за качество „Стара планина”, които се отнасят до различни продукти. Сред тях са УС 01/2010 – Месни заготовки – кайма; УС 02/2010 – Месни заготовки – кебапчета и кюфтета; УС 03/2010 – Месни заготовки – сурова наденица и карначета; УС 04/2010 – Варено и варено-пушени малорайни колбаси; УС 05/2010 – Траен варено-пушен салам; УС 06/2010 – Месна заготовка – кайма от птиче месо; УС 07/2010 – Месни заготовки – кебапчета и кюфтета от птиче месо; УС 08/2010 – Месни заготовки – сурова наденица и карначета от птиче месо; УС 09/2010 – Варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо; УС 10/2018 – Мляно месо; УС 11/2018 – Варена шунка от месо от свински бут без кост с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол; УС 12/2018 – Варена шунка от месо от птиче месо с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол; УС 13/2018 – Варено-пушено свинско филе с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол;  УС 14/2018 – Варено-пушено филе от птиче месо с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА