43 са производителите у нас, които имат право да ползват знака за утвърден стандарт за месни продукти „Стара планина” през 2021 г, като данните са към 20 март 2021 г, съобщават от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).
Сред имената на компаниите, които имат право да пускат на пазара продукти с доказано качество според стандартите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), са „Белла България”, „Градус 1”, „Еко мес”, „Елит мес Минев”, „Кумир-Си”, „Месарите ВН”, Месокомбинат Асеновград”, „Месокомбинат Бай Течо”, „Месокомбинат Ловеч”, „Месокомбинат Разлог”, „Месокомбинат Севлиево”, „Сами М”, „Тандем В”, „Тандем Попово”, Чех Йосиф Новосад” и др.
В списъка са включени имената и на „Алгадот”, „Битоля 1”, „Данина 02”, „Дентур”, „Ив трейд”, „Интермес”, „Капре”, „Кемп”, „Крум Мушев”, „Максимум 69”, „Меди – Емил Димитров”, „Никас 21”, „Пепи комерс”, Плевен-мес”, „СММ Комерс”, „Пикант трейд” и др.
Справка в БАБХ показва, че не всички компании са заявили производството на цялата гама продукти, които могат да бъдат произвеждани под логото на стандарта „Стара планина”.
БАБХ е утвърдила 14 стандарта за качество „Стара планина”, които се отнасят до различни продукти. Сред тях са УС 01/2010 – Месни заготовки – кайма; УС 02/2010 – Месни заготовки – кебапчета и кюфтета; УС 03/2010 – Месни заготовки – сурова наденица и карначета; УС 04/2010 – Варено и варено-пушени малорайни колбаси; УС 05/2010 – Траен варено-пушен салам; УС 06/2010 – Месна заготовка – кайма от птиче месо; УС 07/2010 – Месни заготовки – кебапчета и кюфтета от птиче месо; УС 08/2010 – Месни заготовки – сурова наденица и карначета от птиче месо; УС 09/2010 – Варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо; УС 10/2018 – Мляно месо; УС 11/2018 – Варена шунка от месо от свински бут без кост с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол; УС 12/2018 – Варена шунка от месо от птиче месо с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол; УС 13/2018 – Варено-пушено свинско филе с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол; УС 14/2018 – Варено-пушено филе от птиче месо с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий/сол.