Според него цената на месните продукти ще продължи да расте
Само 5% свиване на пазара на месни продукти, отчете пред Агрозона председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов. „Имаме много малък спад – около 5%, който е незначителен, защото работим. През лятото имаше доста добър туризъм. ХОРЕКА каналът се развива добре, но покупателната способност пада, защото хората гледат да си платят високите сметки. Няма голям спад, защото все пак месото е продукт от първа необходимост.“, допълни Урджанов. Според оценките на експерта кризата все още не се е отразила на пазарите на месо. Цените на колбасите у нас обаче се подготвят за ново увеличение, което ще бъде реалност седмици преди Коледа. Предложението на месопреработвателите включва 10% ръст на стойността на месните продукти, уточни Атанас Урджанов.
По време на кризата месопреработвателите отбелязват и леко изместване на пазара на продуктите им – към големите търговски вериги. „В търговските вериги се продава по-лесно, по-достъпно, по-бързо за сметка на малките магазини. Логистиката също се оскъпи, горивата са много скъпи, ние работим с големите логистични складове, с големите фирми, караме до всяка точка на страната, но това струва пари“, коментира още председателя на АМБ.
Към момента браншът разчита на българска и вносна суровина, но родното месо все още е в недостиг. Единствено птицевъдният бранш може да покрие изцяло търсенето на преработвателите с родна продукция. При говеждото пък недостигът е огромен и предимно се разчита на вносно месо.