Зам.- министър Стратев: Разчитаме на производителите на Еленски бут да пазят вкуса от Балкана

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Преработката на месо е един от основните сектори на хранително-вкусовата промишленост в България

“През 2022 г. нетният оборот на фирмите за преработка на месо и месни продукти в страната достига 1,9 милиарда евро, което е с близо 24% над нивото от предходната година и представлява около 22 % от общия нетен оборот в подсектор производство на храни.” Това каза зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, който бе специален гост на празника на Еленския бут в град Елена, информира БТА.

По думите на Стратев месопреработвателите, които внедриха в производството си нови модерни технологии и продължават да следват новостите в бранша, се наложиха с утвърден асортимент пред потребителите, посочи зам.-министърът.

“Министерство на земеделието и храните поддържа постоянен диалог с браншовите организации, защото партньорството е в основата на адекватната политика за изграждане на модерен месопреработвателен сектор,” каза още доц. Стратев.

Той посочи още, че българските месни продукти отдавна са извоювали своите позиции не само на вътрешния пазар, но и на един от най-големите и взискателни пазари – този на Европейския съюз.

Едва ли има чужденец, опитал от богатия асортимент на българското производство, който да не е останал във възторг от майсторството, с което са приготвени.

Зам.-министърът сподели, че Еленският бут е уникален за региона. Той е един от неговите символи и любим на почитателите на кулинарните традиции. “Месото по еленски има характерен вкус, защото се приготвя в условията на специфични климатични особености на Еленския балкан,” каза още доц. Стратев.

“Традициите в региона за производството му датират от векове. Вероятно тайната съставка е мястото на онези дух и природа, които съхраняват един от малкото автентични кулинарни деликатеси, свързани с консервацията на месо у нас,” допълни той.

“Разчитаме на производителите на Еленски бут да пазят вкуса от Балкана, да съхраняват традициите в производството на този любим на българите продукт”, допълни гостът. Министерството на земеделието и храните винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти, увери той.

Снимка: Празник на Еленския бут

Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама