Убеден съм, че потребителите предпочитат българското производство пред вносното и съм го наблюдавал десетки пъти. Но всичко е въпрос на цена, народът е беден, това каза за “Фокус” Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. По негово мнение е изключено драстично повишение на цената на българската продукция. Ако това се случи, ще се внесе чужда продукция, а и към момента 70% от плодовете и зеленчуците у нас са внос. „Българските плодове и зеленчуци са много по-добри по качество от вносните. Логиката е много проста – едни вносни домати и краставици, които да кажем се изнасят от Турция за България, са най-малко на 10 дни, след като пристигнат у нас. Разбирате, че качеството не може да бъде същото, както на откъснатия плод или зеленчук днес”, посочва Димитров.
По повод неустойчивото време и реализацията на продукцията той коментира, че полското производство е зле, тъй като дъждовете са нанесли щети, и не е сигурно дали ще има достатъчно полско производство. Към момента оранжерийното производство е в затишие, понеже юни месец се прибира първата реколта, а в края на август – началото на септември започва прибирането на втората. Тази пауза в оранжерийното производство попринцип се запълва от полското, казва Димитров. “Може би повишаването на цената на плодовете и зеленчуците идва от това, че полското производство няма да е достатъчно тази година”, обяснява той.