Пенка Христова: С 30 милиона лева се увеличават средствата за сектор „Животновъдство” в бюджет 2013

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

С 30 милиона лева се увеличават средствата за сектор „Животновъдство” в бюджет 2013, което е доста добре. Това Пенка Христова, председател на Управителния съвет на Съюза на животновъдите в България. каза в интервю за Агенция „Фокус” „Между 120 млн. и 140 млн. лв. ще бъдат средствата за сектор „Животновъдство”, посочи Христова. „Средствата ще бъдат раздадени до края на януари. Това включва обвързани и необвързани с производството плащания. Необвързаните са с референтен период 2009 г., обвързаните – с текущ период. Изискванията бяха да се задържат до 100 дни. Във връзка с това има и други мерки по de minimis за птици и свине. След 15 октомври започват плащанията, които са необвързани с производството, с референтен период 2009 г.”, каза Пенка Христова. „Ставките са увеличени. Официално ще бъдат оповестени от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и ресорния заместник-министър д-р Цветан Димитров на Х Национално изложение по животновъдство в Сливен утре”, посочи тя.

„Във връзка със затрудненията, които животновъдите изпитват в момента при събирането на храна, имаше решения, които бяха взети на Консултативния съвет по животновъдство. Едното беше – разсрочване на кредитите на животновъдите с още една година. Това беше тяхно искане и се одобри от Съвета. Също така за плащанията по лихвите или разсрочването, или сключването на анексите, срокът преди беше до 15 или 17 декември, а сега се удължи до 27 декември, за да може от субсидиите през декември, а не от тези, които ще вземем сега, да се изплатят лихвите. Това е и задължение, за да сключиш анекс за разсрочване. Тогава вече животновъдите могат да си разсрочат и кредитите”, обясни Пенка Христова. „Имаше предложения по отделни мерки от Програмата за развитие на селските райони, като например 121 мярка – самоучастието на бенефициентите да бъде в по-малък процент. Сега е 50 на 50%. Министерството на земеделието и храните пише докладна до Държавен фонд „Земеделие”, за да може да се одобри и да се приеме да стане 85% на 15% – 85% от европейските пари и 15% от самоучастие, за да може и това да подпомогне сектора”, подчерта Пенка Христова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements