Отглеждане на цветя на балкона: ръководство стъпка по стъпка

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Балконските градини са фантастично допълнение към градския начин на живот, позволявайки на жителите да се насладят на предимствата на градинарството, дори акo живеят в апартамент. В тази статия ще обсъдим основните стъпки за създаване и поддържане на красива градина на терасата, пълна с цветя.

 1. Изберете подходящото местоположение
  Когато избирате къде да поставите вашата балконска градина, вземете предвид количеството слънчева светлина, което получава вашето жилище. Повечето цветя се нуждаят от поне шест часа пряка слънчева светлина дневно, за да процъфтяват. Ако вашият балкон получава по-малко от това, помислете за растения, които предпочитат условия на слаба светлина, като папрати, бръшлян или здравец.
 2. Изберете подходящи съдове за засаждане
  Изберете контейнери, които са подходящи за размера и изискванията за растеж на вашите избрани растения. Уверете се, че има добър дренаж, за да предотвратите гниене на корените. Саксиите с кашпа са чудесен вариант, тъй като позволяват на излишната вода да изтече.
 3. Изберете подходящата почва
  Използвайте висококачествена смес за саксии, специално предназначена за балконски растения. Тази почва трябва да бъде лека, рохкава и добре дренираща, за да осигури адекватна циркулация на въздуха и вода за корените. Можете също така да подобрите почвата, като добавите компост или добре угнил оборски тор.
 4. Засадете вашите растения
  Когато засаждате вашите растения, внимавайте да не ги заравяте твърде дълбоко. Повечето балконски растения трябва да се засаждат на същата дълбочина, на която са били в оригиналния си контейнер. Оставете около един инч пространство между горния ръб на саксията и ръба на контейнера за кашпата, за да предотвратите разливането на вода върху вашия балкон.
 5. Поливайте правилно
  Повечето балконски растения се нуждаят от редовно поливане, особено през летните месеци. Уверете се, че сте поливали достатъчно, за да поддържате почвата влажна, но избягвайте преполиването, което може да доведе до гниене на корените. Използвайте маркуч с дюза или капково напояване, за да доставите вода директно до корените на растенията.
 6. Подрязвайте и оформяйте вашите растения
  Редовното подрязване и оформяне на вашите балконски растения е от съществено значение за поддържането им здрави и привлекателни. Отстранете мъртвите или пожълтели листа и цветя, за да насърчите нов растеж. Някои растения, като рози и хибискус, може да се нуждаят от сериозно подрязване през пролетта, докато други, като бръшлян и здравец, може да изискват само леко подрязване, за да поддържат формата си.
 7. Торете вашите растения
  Балконските растения често растат в ограничени количества почва, което може да изчерпи хранителните вещества по-бързо от тези в градината. Използвайте балансиран, бавно освобождаващ се тор, за да осигурите необходимите хранителни вещества за вашите растения. Следвайте инструкциите на етикета за честота на приложение и количество.
 8. Контролирайте вредителите и болестите
  Балконските растения понякога могат да бъдат податливи на вредители и болести. Следете внимателно вашите растения за признаци на проблеми и предприемете действия незабавно, за да предотвратите разпространението на проблема. Много естествени методи за борба с вредителите, като използване на инсектициден сапун или масло от нийм, могат да бъдат ефективни и безопасни алтернативи на химическите пестициди.
 9. Осигурете подкрепа за пълзящи растения
  Ако сте включили пълзящи растения във вашата балконска градина, като бръшлян или глициния, осигурете опора, за да насочите растежа им нагоре. Можете да използвате решетки, перголи или дори стълбове за тази цел.
 10. Експериментирайте и се забавлявайте!
  Не забравяйте, че създаването на балконска градина е творчески процес. Не се страхувайте да експериментирате с различни видове растения, цветове и дизайни. С времето ще откриете кои растения виреят най-добре във вашата конкретна среда и ще създадете красиво, лично убежище точно на вашия балкон.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама