Ерик Андриу: ОСП трябва да залага по-конкретни екологични цели

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

В новата Обща селскостопанска политика трябва по-ясно да бъдат определени цели за опазване на околната среда и за справяне с вредните последици от климата. Това каза в Брюксел Ерик Андриу, рапортьор по регламента за общата организация на пазарите.

Неговата позиция е в унисон с доклада на Европейската сметна палата, в който се посочва, че настоящата ОСП не допринася достатъчно, за да се изпълнят заложените амбиции за опазване на природата и околната среда. „Европейската комисия твърди, че постигането на екологичните цели е приоритет, но за всички е ясно, че тези цели не са конкретно определени.“, заявява той цитиран от euractiv.com и допълва: „Нуждаем се от земеделие, което улавя въглерода, управлява водните ресурси и отхвърля азота, а в сегашните предложения за промени ОСП няма да постигне това.“

Стратегия при кризи на пазарите

Визията на ЕК за бъдещата ОСП е само 30% от подкрепата по Втори стълб да бъдат използвани за опазване на околната среда и за справяне с последиците от климатичните промени. На практика прилагането на зелените мерки остава на добрата съвест на страните членки, които ще могат да прехвърлят допълнително 15% между двата стълба за тези интервенции. За да бъде наистина осъществен агро-екологичния преход на ЕС чрез ОСП, според Франция е необходимо минимални средства за екология да бъдат предвидени в двата стълба на агрополитиката.

„Искаме да се отдели повече внимание на инструментите за справяне с кризисни ситуации на пазарите за селскостопанска продукция“, каза още Ерик Андриу. Според него в сърцето на реформата на ОСП трябва да бъде една стратегия за действия при кризи. Европейската комисия трябва да прецизира определението за криза, да бъдат класифицирани различни категории кризи и да се определи как следва да се реагира във всяка категория, посочи той.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА