Общините с гарантирани бюджети през новата ОСП

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Бюджетите ще се определят спрямо разработена методика, в които има 4 основни критерия

„Има решение интегрираният териториален подход да бъде заменен в следващия програмен период с гарантирани бюджети за всяка община.“, информира зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев по време на среща с представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ) в Република България. Основен фокус на срещата бе новият програмен период на Програмата за развитие на селските райони. С гарантираните бюджети ще се осигури ресурс за всяка община и средствата ще могат да бъдат изразходвани според нуждите на общините и по целесъобразност.

„Целта ни е да няма привилегировани населени места и да се намери баланс.“, допълни още заместник-министърът. По думите му намерението е да има ресурс за решаване на проблемите в цялата страна, според техните специфики.  Бюджетите ще се определят спрямо разработена методика, в които има 4 основни критерия, като водещ е населението.

 

Представителите на сдружението изразиха подкрепата си за предложението, като посочиха, че ще то ще бъде обсъдено с членовете на организацията. „Надавам се да имаме конструктивен диалог, в който да представите вашите предложения и виждания и които ще подпомагат нашите действия занапред.“, изрази надежда заместник-министър Бурджев и благодари за срещата, на която бяха обсъдени текущите и предстоящи рамкови въпроси, които засягат и Министерството на земеделието и сдружението.

Тема на разговорите бе и приключването на настоящия програмен период на Програмата за развитие на селските райони, както и подготовката на условията за кандидатстване по подмярка 7.2.  В хода на дискусията стана ясно, че тези теми ще продължат да се коментират на оперативно ниво, като предстои да бъде проведена и среща с представителите на Държавен фонд „Земеделие“.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА