Няма връзка между изчезването на пчелите и пестицидите

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Няма ясни доказателства след полевите изследвания, че излагането на пчелните семейства на пестициди води до повишена податливост от заболяване или, че има връзка между загубите на цели колонии поради болести и остатъци от пестициди в мониторинговите изследвания.

Това е заключението от прегледа на научната литература, която се извършва от Агенцията по храна и изследване на околната среда на Великобритания. Работата е поръчана от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), съобщава Agrow за Agra Europe.

Учените базират своите заключения на 148 препратки, съдържащи данни за пътищата на пчелите, 103 справки, свързани с пестицидни смеси и 112 справки за пестициди, които сa в взаимодействе с болестти. Анализът на данните показва, че нектарът от пчелите работнички е непрекъснато изложен на различни спрейове и третиране на семенета.

Въпреки това, съществуват различни други пътища, за които в момента липсват достатъчно данни, посочват авторите. Те включват: прах, произведен по време на сеитба на третирани семена; вдишване на съединения с високо налягане на парите и присъстващи в цветния прашец, пчелен восък за силно липофилни съединения и вода от локви и др. Учените отбелязват също така, че по-голямата част от наличната информация се отнася до пчелите работнички от пчелни семейства, докато данните за търтеи и самотните пчели е “много ограничена”.

Авторите открили доказателства в литературата, че има множество остатъци от пестициди, по медоносните пчели, меда, цветноя прашец и восъка в кошера, но казват, че е ограничено поради липсата на анализ и информация за настоящите нива. Изискват се повече данни на реалистични нива и комбинации от пестициди, заключват те.

Голям брой учени са изследвали взаимодействието между пестицидите в пчели, много от които са свързани с ензим-потискащите фунгициди. Ефектът доказва, че дозата зависи от излагането в сезона, но има малко данни, свързани с ефекта между времето и излагането, ефекта на пътя на излагане или хронични ефекти от излагането при реалистични нива на излагане, се казва в доклада.

Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) публикува проучването през септември, но подчертава, че все още не е преразгледал своите констатации и всяко едно решение по въпроса.

Източник : Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА