Няма ясни доказателства след полевите изследвания, че излагането на пчелните семейства на пестициди води до повишена податливост от заболяване или, че има връзка между загубите на цели колонии поради болести и остатъци от пестициди в мониторинговите изследвания.
Това е заключението от прегледа на научната литература, която се извършва от Агенцията по храна и изследване на околната среда на Великобритания. Работата е поръчана от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), съобщава Agrow за Agra Europe.
Учените базират своите заключения на 148 препратки, съдържащи данни за пътищата на пчелите, 103 справки, свързани с пестицидни смеси и 112 справки за пестициди, които сa в взаимодействе с болестти. Анализът на данните показва, че нектарът от пчелите работнички е непрекъснато изложен на различни спрейове и третиране на семенета.
Въпреки това, съществуват различни други пътища, за които в момента липсват достатъчно данни, посочват авторите. Те включват: прах, произведен по време на сеитба на третирани семена; вдишване на съединения с високо налягане на парите и присъстващи в цветния прашец, пчелен восък за силно липофилни съединения и вода от локви и др. Учените отбелязват също така, че по-голямата част от наличната информация се отнася до пчелите работнички от пчелни семейства, докато данните за търтеи и самотните пчели е “много ограничена”.
Авторите открили доказателства в литературата, че има множество остатъци от пестициди, по медоносните пчели, меда, цветноя прашец и восъка в кошера, но казват, че е ограничено поради липсата на анализ и информация за настоящите нива. Изискват се повече данни на реалистични нива и комбинации от пестициди, заключват те.
Голям брой учени са изследвали взаимодействието между пестицидите в пчели, много от които са свързани с ензим-потискащите фунгициди. Ефектът доказва, че дозата зависи от излагането в сезона, но има малко данни, свързани с ефекта между времето и излагането, ефекта на пътя на излагане или хронични ефекти от излагането при реалистични нива на излагане, се казва в доклада.
Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) публикува проучването през септември, но подчертава, че все още не е преразгледал своите констатации и всяко едно решение по въпроса.
Източник : Agra Europe