Нови правила за сезонните работници в ЕС

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейският съвет одобри формално новите правила, които ще се прилагат за сезонни работници, идващи на сезонна работа в държави-членки на ЕС от трети страни. Това информира Agra Europe. Всички държави-членки ще имат на разположение две години и половина, за да интегрират правилата в националните си законодателства. Изключение правят Великобритания, Ирландия и Дания, които решиха да не се съобразяват с тях.

Европейската директива за сезонните работници беше предложена през 2010 г. и приета през октомври миналата година. Целта й е да предотврати експлоатацията на сезонни работници, както и да спре практиката, тези работници да останат в ЕС за постоянно, вместо само на сезонна работа.

Правилата изискват работодателите да сключват с работниците договори, които да съдържат подробности относно заплащането и работните часове. Освен това сезонните работници ще имат същите права както и работниците, които са граждани на съответната държава, в която те работят, що се отнася до трудоспособна възраст, заплащане, освобождаване, ползване на отпуски и сигурност на работното място. Освен това всяка страна-членка ще трябва да определи период за максимален престой между пет и девет месеца за всяка година. След този период работниците ще трябва да удължат договорите си или да сменят работодателя си преди изтичане на срока на престоя си. Броят на сезонните работници, които ще бъдат допускани от всяка страна-членка остава да бъде определен от съответното правителство, което може да разшири определението за „сезонен работник“, включвайки други сектори освен земеделие и туризъм.

По данни ни Европейската комисия над 100 000 граждани на държави, които не членуват в ЕС, идват на сезонна работа в Съюза. Повечето от тях са заети в сектор земеделие.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама