Дали обаче потребителите ще се съгласят на подобна промяна
Шведската компания за растителни масла AAK обяви пускането на заместител на какаовото масло (CBS). Патентовано растително CBS съединение, което позволява до 15% какаови съставки да се използват за вкус на какао, CEBES Choco 15 от AAK не съдържа и трансмастни киселини (TFA), съобщава Oils&Fats International.
От компанията отбелязват, че докато използването на подобно съединение за създаване на шоколадови изделия може значително да намали разходите за формулиране на продукти като сладкарски блокчета и печени продукти, за пазара ще е проблем влагането на повече от 5% от подобна суровина, тъй като потребителите разчитат основно на вкуса.
„Разходите стават все по-важен фактор за потребителите, но вкусът остава основният критерий при вземането на решение за закупуване на шоколадови изделия“ , казва глобалният директор на AAK за шоколадови и сладкарски мазнини, Луис Пара.
Затова и прогнозата за влагането в най-обичаните изкушения за малки и големи е колеблива предвид факта, че всеки разчита на небцето си при избора на подобна стока в магазина.