Нова наредба: До 5% ще е палмата в шоколадите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Етикетите на изделията ще трябва да съдържат максимално информация за съдържанието

В някои шоколади и шоколадовите изделия у нас ще бъде разрешено да се добавят 6 групи растителни мазнини, различни от какаовата, като се слага граница от 5% от общата маса, изчислена по специална формула, предвижда новата Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, която е публикувана в брой 91 на Държавен вестник. В списъка на разрешените мазнини са шест продукта: масло от илипе, твърда мазнина от Борнео или Тенкауанг, палмово масло, масло от сал, масло от ший, масло от кокум гурги и масло от ядки манго. При добавяне на растителни мазнини, различни от какаовото масло, няма да се допуска намаляване на минималното съдържание на обща суха какаова маса и какаово масло под определените граници.

Изключение от правилото за 5% различни мазнини се отнася до шоколада с пълнители на зърнена основа.

В документа е записано още, че е забранено да се влагат немлечни животински мазнини и продукти от тях в шоколадовите продукти.

С наредбата, която се приема на базата на Закона за храните, се определят и изискванията към останалите продукти, съдържащи какао. Така например в какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло в сухото вещество и не повече от 9% водно съдържание, при шоколада на прах пък какаото трябва да е поне 32%, а шоколад за напитки трябва да е поне с 1/4 какао.

Наредбата дефинира и наименованието „Млечен шоколад“, като в него трябва да има поне 25% обща суха какаова маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста, съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 г фино смлени ядки на 100 г продукт, се казва в документа. Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне 14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават на етикета и като пралини. Към шоколадовите продукти ще могат да се добавят други хранителни съставки не повече от 40% от общата маса на крайния продукт.

Етикетите на шоколадовите продукти ще трябва да съдържат максимално информация за съдържанието. Предвижда се когато в изделията са добавени растителни мазнини това да се оказва на етикета, при това със специален шрифт и с контрастен цвят.

Наредбата ще бъде актуална след 14 дни от обнародването й днес.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА