Слагат лимит на палмовата мазнина в шоколадите у нас

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Определят съдържанието на какао и сухо мляко в шоколади и шоколадови изделия

В шоколадите и шоколадовите изделия у нас ще бъде разрешено да се добавят 6 групи растителни мазнини, различни от какаовата, като се слага граница от 5% от общата маса, изчислена по специална формула, предвижда новата Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, която се предлага за обществено обсъждане до 8 октомври 2021 г. В документа е записано, че е забранено да се влагат немлечни животински мазнини и продукти от тях в шоколадовите продукти.

С проекта на документ се определят и изискванията към останалите продукти, съдържащи какао. Така например в какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло в сухото вещество и не повече от 9% водно съдържание, при шоколада на прах пък какаото трябва да е поне 32%, а шоколад за напитки трябва да е поне с 1/4 какао.

какао, консумация, Agrozona.bg

Колко е млечен “Млечният шоколад”

Наредбата дефинира и наименованието „Млечен шоколад“, като в него трябва да има поне 25% обща суха какаова маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста, съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 г фино смлени ядки на 100 г продукт, се казва в документа. Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне 14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават на етикета и като пралини. Към шоколадовите продукти ще могат да се добавят други хранителни съставки не повече от 40% от общата маса на крайния продукт.

 

Растителните мазнини

Към някои шоколадови продукти ще могат да се добавят растителни мазнини, различни от какаовото масло. В списъка на разрешените мазнини са шест продукта: масло от илипе, твърда мазнина от Борнео или Тенкауанг, палмово масло, масло от сал, масло от ший, масло от кокум гурги и масло от ядки манго.

Количеството им обаче няма да може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт. При добавяне на растителни мазнини, различни от какаовото масло, няма да се допуска намаляване на минималното съдържание на обща суха какаова маса и какаово масло под определените граници.

 

Етикетиране

Етикетите на шоколадовите продукти ще трябва да съдържат максимално информация за съдържанието. Предвижда се когато в изделията са добавени растителни мазнини това да се оказва на етикета, при това със специален шрифт и с контрастен цвят.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА