Определят съдържанието на какао и сухо мляко в шоколади и шоколадови изделия
В шоколадите и шоколадовите изделия у нас ще бъде разрешено да се добавят 6 групи растителни мазнини, различни от какаовата, като се слага граница от 5% от общата маса, изчислена по специална формула, предвижда новата Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, която се предлага за обществено обсъждане до 8 октомври 2021 г. В документа е записано, че е забранено да се влагат немлечни животински мазнини и продукти от тях в шоколадовите продукти.
С проекта на документ се определят и изискванията към останалите продукти, съдържащи какао. Така например в какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло в сухото вещество и не повече от 9% водно съдържание, при шоколада на прах пък какаото трябва да е поне 32%, а шоколад за напитки трябва да е поне с 1/4 какао.
Колко е млечен “Млечният шоколад”
Наредбата дефинира и наименованието „Млечен шоколад“, като в него трябва да има поне 25% обща суха какаова маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста, съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 г фино смлени ядки на 100 г продукт, се казва в документа. Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне 14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават на етикета и като пралини. Към шоколадовите продукти ще могат да се добавят други хранителни съставки не повече от 40% от общата маса на крайния продукт.
Растителните мазнини
Към някои шоколадови продукти ще могат да се добавят растителни мазнини, различни от какаовото масло. В списъка на разрешените мазнини са шест продукта: масло от илипе, твърда мазнина от Борнео или Тенкауанг, палмово масло, масло от сал, масло от ший, масло от кокум гурги и масло от ядки манго.
Количеството им обаче няма да може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт. При добавяне на растителни мазнини, различни от какаовото масло, няма да се допуска намаляване на минималното съдържание на обща суха какаова маса и какаово масло под определените граници.
Етикетиране
Етикетите на шоколадовите продукти ще трябва да съдържат максимално информация за съдържанието. Предвижда се когато в изделията са добавени растителни мазнини това да се оказва на етикета, при това със специален шрифт и с контрастен цвят.