Николай Киров, зърнопроизводител: Надяваме се през новия програмен период да има средства за нова техника

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Надяваме се с новите програми, които ще влязат от тази година за новия програмен период за инвестиции в селското стопанство да закупим още нова техника, защото тази, която купихме преди 5-6 години, вече се амортизира. Това каза Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас, цитиран от ИА „Фокус“. „В последните години се увеличават обработваемите земеделски площи и все по-малко са пустеещите терени в Бургаско“, обяснява той. „Както се увеличават обработваемите площи, така се подобрява и културата на производителите. Нашите земеделски производители с една идея по-добре обработват площите и се надяват и на по-добри добиви”, каза Киров. Той допълни, че това се дължи и на новата техника, която навлезе в нашите селски стопанства – купува се по-моделна и нова техника.

„За да бъдем в крак с колегите от Европа и да сме конкурентоспособни ние също трябва да подменим част от техниката и да купим по-модерна. Без модерна техника, без подобряване на работата в земеделието, без пръскания, без хубави семена и селекция не може да се чака добро земеделие”, каза Киров. На въпрос започва ли да се разрешава проблемът със съхраняването на зърното, тъй като преди няколко години нямаше достатъчно силози зърнопроизводителят каза, че и там има настъпило подобрение. „Земеделските производители почнаха да си правят и силози и навеси, където при по-добри условия съхраняват продукцията. При нас продукцията се продава по-бързо, защото не стигат финансовите ресурси, но от година на година земеделските производители успяват икономически да се справят и започнаха да задържат част от продукцията за да я продават на по-добри и изгодни икономически условия”, каза Киров. Той допълни, че за правилното съхранение на зърното най-голямо влияние има влажността. Понякога има случаи на увредена продукция, но това се случва все по-рядко, тъй като самите стопани са заинтересовани да съхраняват правилно зърното и периодически правят проверки за неговото състояние. Той посочи, че в рамките на Пловдивския панаир Националната асоциация на зърнопроизводителите е организирала две кръгли маси с участието и на други браншови организации и в присъствието на представители на земеделското министерство. Обсъждани са теми свързани със средствата през новия програмен период, които ще са по-малко в сравнение с 2007-2013 година и за тяхното правилно разпределение. „Така че те да бъдат навреме и правилно усвоени, защото в предходния период се допуснаха грешки и се оставиха средства в някои не атрактивни отрасли, където България изгуби и средства. Същевременно в нашия бранш зърнопроизводството средства не достигнаха и бяха усвоени много бързо. За това трябва се осигурят средства за подобряване на сектора и не бива на него да се гледа като на сектор, който добре се развива и ние да го спъваме, а трябва да се помага”, каза Киров.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама