Младите фермери са на дневен ред при вътрешна конвергенция

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Преразпределение на директните плащания в държавите-членки, предложената схема “млад фермер” и признаване на организациите на производителите във всички селскостопански сектори от 2014 г. са основните теми, които бяха обсъдени от министрите на земеделието на държавите-членки на ЕС в началото на седмицата в Люксембург. Министрите също така обсъдиха въпросите свързани с плана да се публикуват имената на всички бенефициенти, получили средствата по ОСП, както и интегрирането на Хърватия в селскостопанскатa политика за след 2013 г. Националните делегации изразиха различни интереси по плана за “Вътрешната конвергенция” на Европейската комисия, който предвижда единен директен процент на плащанията или на национално, или регионално ниво във всички държави-членки на ЕС до 2019 г.

С редица правителства има разбирателство да се работи по алтернативни предложения, председателството в Кипър е помолило министрите да предложат гъвкавост, която би могла да формира част от прехода. Планът на Комисията на държавите-членки да се дават допълнителни субсидии за млади фермери от 2014 г. също беше обсъден. Предложението на ЕС е директните плащания за фермери под 40 год. да се увеличат от страните членки до 25% за срок от 5 години или докато фермера навърши 40 години. До 2% от сумите за Първи стълб ще трябва да бъдат отменени и ще се прилагат само за новите стопанства. Европейският съвет от млади земеделски производители (CEJA) приветства плана, но твърди, че схемата трябва да осигури допълнителна помощ поне до пет години след въвеждането й и трябва да минат най-малко 2% от преките плащания, а не до 2% от тях.

Статут на Организациите на производителите

Съгласно плановете за реформа на ОСП, Комисията също така иска да засили договорните отношения на земеделските стопани, чрез разширяване признаването на Организациите на производителите (OП) и междубраншовите организации (МО) от сектор плодове и зеленчуци за всички сектори на селското стопанство от 2014 г. нататък. Мнозинството от правителствата са против задължителното признаване на всички ОП и МО, но някои са в подкрепа на предложението.  Делегациите бяха информирани за последната конференция на Директорите на разплащателните агенции на ЕС, новият “Европейски модел” изготвен от Австрия и конференцията на тема “Средиземно море – перспективи”.

Източник : Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА