Министрите на петте страни членки, най-засегнати от украинския внос, проведоха среща

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Представителите им ще настояват за догодина да има нова подкрепа заради негативното въздействие от войната в Украйна

На среща в Брюксел на министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, на която беше обсъден вносът на земеделски продукти от Украйна, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви, че е готов да подкрепи общи действия на петте държави във връзка с вноса на земеделски продукти от Украйна.

“Ние нямаме проблем с вноса на украинско зърно, имаме проблем със слънчогледа. В момента обаче е освободен вносът, няма забрана. Но Украйна не изнася слънчоглед. В момента нямаме драма”, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев в отговор на въпрос от БНР.

ЕК отказва да премахне таваните

“Вследствие на нашите усилия ЕК повиши тавана на украинската помощ от 250 000 на 280 000 евро и удължи срока до 30 юни. Категорично ЕК отказва да премахне таваните, защото дори и да ги премахне, това не означава безкрайност. Това означава едно стопанство да получи и за хектар, и за глава. Европейската политика е такава и това е икономически логично, така че най-големите стопанства печелят от мащаба и не е нужно да бъдат подпомагани до безкрайност. Дори и България е единствената страна, която настоява за увеличаване на държавните помощи”.

„Важно е да се обърне внимание на Европейската комисия, че в тези страни изкривяването на пазара е по-голямо отколкото във всички останали държави членки на Европейския съюз“, каза министър Вътев. „Ние оказваме пълно съдействие на коридорите на солидарността, но не можем да пренебрегваме дъмпинга, който получават нашите производители и изкривяването на пазара“, коментира министър Вътев.

Той запозна колегите си с постигнатото споразумение на България с Украйна, която вече приема заявления за издаване на лицензи за износ на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица към България. Министърът информира и за режима за обмен на информация между Украйна и България, договорен на регулярни срещи с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски. Министър Вътев посочи, че очаква предприетите мерки да увеличат изкупуването на български слънчоглед, който е сред чувствителните стоки.

„Търсим балансирано решение в интерес на българските земеделски производители и преработватели“, коментира той.

Министър Вътев информира колегите си и за проблема на българските животновъди с вноса на сухо мляко от Украйна, който прави дъмпинг на българското прясно мляко и създава напрежение в сектора.  Този продукт е извън обхвата на споразуменията както с ЕС, така и с украинския лицензионен режим, каза още министърът по време на срещата.

Всички министри се обединиха за съвместни действия пред ЕК за намиране на решение на проблемите на ниво ЕС.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама