Министър Вътев: Засегнатите от градушки производители ще бъдат обезщетени с около 500 лв./дка

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Пострадалите земеделски производители ще бъдат компенсирани за нанесените щети след градушките в Северна България. В момента обезщетенията са около 500 лв. на декар. Това заяви в студиото на „Здравей, България” ресорният министър Кирил Вътев.

“Агенцията за борба с градушките е една от най-добре работещите структури в Министерството на земеделието и храните. До момента има проведени общо 21 активни въздействия, обработени са 1037 градоопасни клетки и са изстреляни 11 857 противоградови ракети. Вероятно не всички градоносни облаци могат да бъдат овладяни на 100%. Освен това страната няма пъллно покритие на територията. В момента проучваме и други решения, за да направим покритието на страната още по-добро”, заяви още министър Вътев, като допълни, че е добре да се мисли в посока на покриване на насажденията с мрежи.

Той коментира и темата за сечта, която, по думите му, се политизира повече, отколкото е необходимо. Опасението е, че се разрешава по-голям дърводобив с цел дървесината да се използва за „разменна монета” преди изборите.

Вътев коментира и износа на продукция от Украйна

По думите му воюващата страна произвежда тонове слънчоглед, които не може да преработва и иска да експортира.

„Изходът трябва да бъде решен от целия ЕС, защото това количество няма как да бъде преработено само в нашия регион. Не искам да плаша никого, но след време това може да доведе и до криза с олиото”, каза земеделският министър.

„Много е смущаващо, че има вносни млечни продукти, които тук са 2-3 пъти по-скъпи отколкото в добре развити западни страни”, посочи Кирил Вътев и допълни, че в подобно явление вижда спекула. По думите му конкуренцията на пазара очевидно не е достатъчна.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements