Министър Вътев: Категорично няма спекула при цените на свинското месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Земеделието и храните трябва да бъдат приоритетен за страната отрасъл, допълни още министър Вътев

“Днес провеждаве 4-тия КС по месото. Радваме се, че всички участници вече разбират, че са част от една неразривно свързана агрохранителна верига и ролята на всеки от тях трябва да се разглежда единствено през оценка на цялата верига. Целта на тези КС е да изпълним задачите, да повишим присъствието на повече български продукти, в случая на месо и месни продукти, както и яйца на трапезата на българите. Непрекъснато говорим и обсъждаме как да подобрим взаимодействието от полето до рафта в магазина, от където потребителите се снабдяват”, Това заяви след провелия се Консултативен съвет по месото министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Ръст в цените на свинското месо – има ли спекула?

“Всяко лято цените на месото скачат, това не е новост. От 30 години се занимавам с месопреработка и всяка година е така. Това се дължи основно на факта, че в свинефермите животните се отглеждат с повече разходи, пасищните животни са на паша и настава дефицит, на есен цените ще се нормализират”, поясни министър Вътев.

“Отчитаме и факта, че сме в нова ситуация  след кризисната пандемия и след войната в Украйна. Увеличиха се цените на горивата, на фуражите, но в случая спекула е изключена”, допълни още той.

Зависимост от цените на фуражите

“В производството на животни има последваща зависимост от цените на фуражите. Миналата година, в следствие на войната, имахме невиждани цени на фуражните компоненти. Когато има такава ситуация, не само у нас, но и по света, много стопани ликвидират животни. Това неминуемо води до момент, в който има недостиг на животни за покриване нуждите на пазара и респективно покачване на цените. Около година по-късно ние консумираме този ефект на махалото. Сега стопаните започват да залагат повече животни и може би след година ще имаме обратен ефект. Категорично дума не може да става за спекула, защото нашият пазар е отворен, свързани сме с пазара в Европа,” поясни от своя страна Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

По последни данни на МЗХ, около 60% от свинското месо у нас е вносно и 40% е българско производство.

Министър Вътев: Фермери ликвидират стада и градини и заминават в чужбина, това е най-страшното

Най-страшния проблем в земеделието в момента е фактът, че фермерите, които ликвидират стада и градини поради нерентабилност и неконсолидираност на агрохранителната верига, не остават в България, а заминават в чужбина. Това е най-страшното, което всички трябва да проумеем, да обърнем нещата и наистина да направим земеделието и храните приоритетен за страната отрасъл, за да спре изтичането на хора и след това да започнем и да ги връщаме”, коментира още министър Вътев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА