Земеделието и храните трябва да бъдат приоритетен за страната отрасъл, допълни още министър Вътев
“Днес провеждаве 4-тия КС по месото. Радваме се, че всички участници вече разбират, че са част от една неразривно свързана агрохранителна верига и ролята на всеки от тях трябва да се разглежда единствено през оценка на цялата верига. Целта на тези КС е да изпълним задачите, да повишим присъствието на повече български продукти, в случая на месо и месни продукти, както и яйца на трапезата на българите. Непрекъснато говорим и обсъждаме как да подобрим взаимодействието от полето до рафта в магазина, от където потребителите се снабдяват”, Това заяви след провелия се Консултативен съвет по месото министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.
Ръст в цените на свинското месо – има ли спекула?
“Всяко лято цените на месото скачат, това не е новост. От 30 години се занимавам с месопреработка и всяка година е така. Това се дължи основно на факта, че в свинефермите животните се отглеждат с повече разходи, пасищните животни са на паша и настава дефицит, на есен цените ще се нормализират”, поясни министър Вътев.
“Отчитаме и факта, че сме в нова ситуация след кризисната пандемия и след войната в Украйна. Увеличиха се цените на горивата, на фуражите, но в случая спекула е изключена”, допълни още той.
Зависимост от цените на фуражите
“В производството на животни има последваща зависимост от цените на фуражите. Миналата година, в следствие на войната, имахме невиждани цени на фуражните компоненти. Когато има такава ситуация, не само у нас, но и по света, много стопани ликвидират животни. Това неминуемо води до момент, в който има недостиг на животни за покриване нуждите на пазара и респективно покачване на цените. Около година по-късно ние консумираме този ефект на махалото. Сега стопаните започват да залагат повече животни и може би след година ще имаме обратен ефект. Категорично дума не може да става за спекула, защото нашият пазар е отворен, свързани сме с пазара в Европа,” поясни от своя страна Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди.
По последни данни на МЗХ, около 60% от свинското месо у нас е вносно и 40% е българско производство.
Министър Вътев: Фермери ликвидират стада и градини и заминават в чужбина, това е най-страшното
Най-страшния проблем в земеделието в момента е фактът, че фермерите, които ликвидират стада и градини поради нерентабилност и неконсолидираност на агрохранителната верига, не остават в България, а заминават в чужбина. Това е най-страшното, което всички трябва да проумеем, да обърнем нещата и наистина да направим земеделието и храните приоритетен за страната отрасъл, за да спре изтичането на хора и след това да започнем и да ги връщаме”, коментира още министър Вътев.