Сушата и лошото време напомниха за необходимостта от създаване на взаимоспомагателен компенсационен фонд

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

“Когато презентирахме идеята си за създаване на на взаимоспомагателен компенсационен фонд във връзка със защитата от градушки, именно зърнопроизводителите се обявиха против него, но сега идва една нова тема, а именно сушата и силно намаления добив на пшеница. Ако този фонд е за суша и има участие от страна на фермерите, в момента по мярката за управление на риска, за която ние нямаме годен бенефициент, можеше да ги компенсираме с европейски средства. За управление на риска и такива инструменти, в следващия програмен период ще има заложени още по- високи бюджети. Тази ситуация трябва да ни накара да мислим още по- стратегически.”, коментира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в интервю за сутрешния блок на БНТ.

Относно интензитета на градушките през тази година Танева добави, че щетите към момента са под нивата от изминалата година. На 100% са унищожени обаче в следствие на измръзване 35% от насажденията с кайсии.

Кредитират семена и торове в по- голям размер от обичайния

“За да подкрепим и сеитбата през следващата година, възнамеряваме на съвета на Държавен фонд “Земеделие” да вземем решение за кредитиране за семена и торове в по- голям размер от обичайния. Към момента разчетите са направени за общ ресурс от 15 млн. лева и 20 лв. на дка за покупка на семена и торове за сеитба.”, добави още министърът.

 

Четете още:

71% по- нисък добив на пшеница в Добричко тази година

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА