Министър Иванов: Няма как да индексираме цените на проектите по подмярка 4.1 и МИГ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Проектите застояват в ДФЗ над 1,5 г., цените са променени с до 40%

През последните дни активно се обсъжда темата с проектите на местните инициативни групи (МИГ) и застоялите проекти по подмярка 4.1.

“На готови, вече подадени проектни предложения няма как да индексираме цените, защото регламентите не позволяват”, заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

“Предстои широка дискусия с ДФЗ. Установих, че в агенцията има изключително голям брой застояли проекти както по подмярка 4.1., така и на МИГ, при които ценовите предложения не са актуални към днешна дата. Допуснато е закъсняло разглеждане на проектите. Сега търсим механизъм, по който да се реши тази ситуация, но със сигурност няма да е с индексиране на цените, защото ЕК не позволява подобен ход”, коментира още Иванов.

Предвижда се бенефициентите сами да доплатят разликата в променените цени, допълни Иванов

“Ще разгледаме всички възможности по проектите с променени цени да бъде облекчено положението на бенефициентите. Има няколко варианта, които обсъждаме в момента, но мисля, че все пак ще стигнем до някакво решение. Навсякъде цените се повишиха доста. По програмата лидер имаме проекти от 2018 г., които все още не са одобрени”, допълни още той.

МЗХГ, МИГ, Agrozona.bgНиска договореност по програмата

“С МИГ към момента са сключени 869 договори за 43 млн. евро.. Целият бюджет за договори към стратегиите е 93 млн. евро, тоест процентът договореност е по-малък от 40% за период от 4 години. Това е най-голямото ни притеснение, че големия период на договаряне отказа много хора , които губят уважение към МИГ и желание да кандидатстват. Има още около 500 проекта, които са в различни етапи на разглеждане и се очаква те да бъдат разгледани в идните месеци”, заяви

“В ДФЗ са обработени около 600 процедури за набиране на проекти, има и отхвърлени. Общия брой на обработените проекти е над 1000, което не е малко, но е далеч от желаното. За справка по други оперативни програми има договаряне на 80-90% от средствата и дори изплащане на 50-60%”, допълни още той.

Има риск отпуснатите средства да не бъдат усвоени в пълен размер2021, ДФЗ, Agrozona.bg

“Има адски много неразгледани проекти и по 4.1, което съответно трябва да говори за търсене на отговорност на служителите, които са допуснали това нещо. Срещам се всеки ден със земеделски производители, с които дискутираме този въпрос. Проблемът виси със страшна сила. Ще бъде престъпление ако се допусне отпуснатите средства да не бъдат усвоени в пълен размер”, коментира Иванов.

“Цените са завишени вече с 30-40%. Става въпрос за 206 млн. лв., които са необходими, за реализиране на общински проекти, които са одобрени от МИГ, но протоколите все още не са одобрени от ДФЗ, не са стартирали процедурите и изпълнението по тях закъснява”, заяви министърът.

Какви решения предвижда МЗм за решаването на този проблем?

“В тази ситуация единствения вариант е промяна в закона за обществените поръчки. Подобен проблем има не само МЗм, но и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Именно те поеха ангажимент да разработят промени в Закона за обществени поръчки, които да доведат до възможността бенефициентите да дофинансират със собствени средства тези загуби, защото вече по сключени договори няма механизъм, по който да увеличим дела на европейско финансиране”, допълни още Иванов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА