Мария Габриел: Европарламентът предлага референтна година за кооперативите и таванът на плащане

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

2009, 2010 и 2011 г. да бъдат референтни години за регистрирани кооперативи в ЕС. С това предложение Европейския парламент смята да противодейства срещу създаване на кухи кооперативи във връзка с  евентуалното налагане на таван на субсидиите в новата ОСП. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел по време на дебата „Земеделската политика в основата на отговорното управление на България”, иницииран от АЗПБ в столицата днес.

Идеята за въвеждане на референтна година е предизвикана от предложението на испански евродепутат от левицата, който предложи кооперативите да бъдат освободени от таван. До днес обаче не е ясно какъв тип кооперативи има предвид той, обясни Мария Габриел.

Габриел каза още, че в момента ЕП обмисля за новата ОСП адаптация на американския начин на застраховане на земеделската продукция. В новото предложение към ОСП при спад от 30% на доходите на земеделските производители да има възможност за европейска интервенция със средства, проблемът обаче е откъде ще се захранва такъв тип фонд.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements