Крум Неделков: От преживното животновъдство има още какво да се желае

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Секторите Птицевъдство и Свиневъдство са прогресивни, внедряват бързо нови технологии

„Има прогресивни фермери, които търсят хора от университетите, за да развиват техните технологии по отношение хранене на животни, отглеждане, хуманно отношение, особено със секторите Птицевъдство, Свиневъдство имаме много добра колаборация. В сектора на Преживното животновъдство има  какво да се желае “, коментира за Агрозона заместник-министъра на земеделието Крум Неделков относно съвместната работа на научните звена в страната и животновъдния бизнес.

Сред основните проблеми, които стоят през стопаните на животни, особено в сектор Млечно говедовъдство, е намаляването на метановите емисии, изхвърляни в атмосферата, тъй като в момента оценките сочат, че 4-5% от изхвърляния метан е именно от кравите. Според Крум Неделков корекция във вредните газове може да се случи и с промяна в диетата на животните. Вече се разработват различни хранителни добавки, които могат да намалят отделяните вредни газове с до 35%, съобщи още той. Според него в диетата на животните могат да се включат и препарати с водорасли или пък да има корекция в даваните мазнини.

Науката в областта на животновъдството обаче трябва да се отвори към бизнеса, категоричен е служебният заместник-министър на земеделието. В момента има учени, които разработват различни проекти, но публикуват в научни списания и така не стигат до широката публика, изрази мнение Крум Неделков.

Според заместник-министъра на земеделието животновъдите трябва да участват в повече събития, да се организират семинари, които да стимулират фермерите към използването на тези достижения на науката и популяризирането им.

 

Четете още:

В понеделник стават ясни ставките по ПНДЖ 3, изплащането ще бъде между 1 и 10 ноември

Резитба, торене, варосване: Ето най-важните 4 мероприятия за овошките след листопада

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА