В понеделник стават ясни ставките по ПНДЖ 3, изплащането ще бъде между 1 и 10 ноември

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

При доказване на 100 литра млечност, ставката за една овца ще достигне около 90 лева

В понеделник ДФЗ ще излезе с окончателните резултати, свързани с преходната национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3). Плащането пък трябва да стане между 1 и 10 ноември. През годината имаше много проверки по животновъдните обекти за виртуални животни, в резултат на което ще има редукция на животните, както и на сумите, които ще получат коректните стопани.

Във връзка с предложението за увеличаване на доказаното мляко, за да се получи помощта, потърсихме съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

“Това са ставки в следствие на прогрес, след пет години работа на една мярка се виждат слабите места – фермерите очакват по-големи ставки, но бюджета е един и същ и не се променя. Съответно, за да има по-високи ставки, трябва да има по-високо стъпало. При постоянното навлизане на животни и доказване на 70 литра мляко, ставката се срива, а целта на тази ставка е да бъде стимулираща, да има повишаване на продуктивността и респективно на доходността”, коментира той.

“При 100 литра млечност, очакваме ставката да се приближи към 90 лева на овца, което е мотивиращо. В противен случай се губи стимула за стопаните. Това касае само млечните овце, автохтонните животни остават със същите изисквания както досега”, уточни Караколев.

Същото важи и за млечните кози, не е нормално козата да доказва 70 л мляко, това се доказва за 2 седмици. Предложението е за 250 л мляко, каза още той.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА