Кой е растителният протеин на бъдещето

Протеините са основна съставка в храната, без която тялото ни не може да функционира правилно. По различни причини обаче все повече хора търсят растителни алтернативи на месото. Вярва се, че спирулината е именно такава. И нещо повече – тя е растителният източник на протеини, на който принадлежи бъдещето. Всяка чаена лъжичка от нея съдържа 4 гр протеини, освен това в нея се съдържат и витамини от група В, както и желязо, цинк, витамини от група А, С, D, Е, пише care2.com.
Според изследователи спирулината съдържа 50 пъти повече желязо от спанака и освен това желязото в тази суперхрана се усвоява лесно. Тя е богата и на омега 3 мастни киселини, желязо, цинк, магнезий, калий. Изследвания сочат, че консумацията на спирулина има потенциала да балансира нивата на кръвната захар както за момента, така и в дългосрочен план.
Спирулината има и силни детоксикиращи свойства, стимулира производството на червени кръвни клетки и извежда тежките метали от организма.
Освен това спирулината има свойството да абсорбира въглероден диоксид от атмосферата, така че производството й е с далеч по-малък въглероден отпечатък спрямо това на останалите продукти, богати на протеин.