Елдата помага да топим килограми и да се справим с диабета

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Елдата е високо питателна пълнозърнеста храна, която много хора смятат за суперхрана. Тя може да подобри здравето на сърцето, да насърчи загубата на тегло и да помогне в битката с диабета. Елдата е добър източник на протеини, фибри и енергия. Не съдържа глутен, така че е подходяща за хора с глутенова непоносимост. Пълнозърнестата храна и брашното, направено от нея, са отлични диетични алтернативи.

Какво е елда?

Елдата е житна култура, разпространена на много места по света. Тя всъщност е псевдо зърнена храна. Киноата е друг пример за псевдо зърнена храна. Тя може да бъде използвана като съставка в много ежедневни хранителни продукти, като храни за закуска, брашно и юфка. Фермерите я използват и като за храна за добитък.

Ползи за здравето

  1. Укрепва здравето на сърцето

Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва поне половината зърна в диетата на човек да са пълнозърнести. Тези храни съдържат вещества, които са важни за здравето на сърцето, включително фибри и ниацин. Изследване от 2015г. открива връзка между диетите, които са по-високи в пълнозърнестите храни и по-ниския риск от сърдечни заболявания. Проучванията при животни са установили, че елдата може да понижи кръвното налягане, което също може да подобри здравето на сърцето. Тя, също така, като добър източник на фибри, спомага за подобряване на нивата на холестерола в кръвта, което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и затлъстяване.

  1. Подобрява храносмилането

Диетичните фибри са вид въглехидрати на растителна основа, които тялото не може да разгради по време на храносмилането. Те подкрепят червата при ефективно усвояване на храната и ѝ помагат да се движи през храносмилателния тракт. Други ползи са насърчаване на загубата на тегло и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Една чаша елда съдържа 1,58 mg от препоръчителните за възрастни 14 до 16 mg ниацин. Той, или витамин B-3, е от съществено значение за превръщането на въглехидратите, мазнините и протеините в енергия, която клетките на тялото да използват.

  1. Управление на теглото

Ситостта е усещането за пълнота след хранене. Тя е важна концепция за предотвратяване на наддаването на тегло или насърчаване на отслабването. Храни, които повишават ситостта, могат да компенсират глада за по-дълги периоди и могат да намалят общия брой калории, които човек консумира през ден. Елдата е с високо съдържание на протеини. Изследванията са установили, че високопротеиновите храни са от съществено значение за управлението на теглото, тъй като водят до по-голямо засищане с по-малко калории от другите видове храни.

  1. Помощник при диабет

Като цяло зърно елдата е източник на сложни въглехидрати. Тази форма на въглехидрати може да помогне на хората да управляват нивата на кръвната си глюкоза. На тялото му отнема повече време, за да разгради сложни въглехидрати, отколкото обикновените въглехидрати. Това забавя храносмилането и помага да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни за по-дълго. Белият хляб е пример за обикновен въглехидрат. Според Американската асоциация за диабет, пълнозърнестите храни са добър източник на въглехидрати и са отличен източник на енергия ,както могат да осигурят фибри и минерали.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА