Тенденции в здравословното хранене за 2018 г.

Всеизвестно е, че не само в облеклото властва модата. Има храни, които са модерни, има и начини на хранене, които се превръщат в тенденция и печелят почитатели. Ето няколко насоки, ако искате да започнете Новата година по актуален начин:
Заложете на растителната храна – все повече хора започват да залагат на постна храна поради различни съображения – някои пазят талията си, други – животните, трети – здравето си, а четвърти – планетата, тъй като производството на месо генерира голямо количество парникови емисии и изисква огромни обеми вода.
Ферментирали храни – отново с оглед подобряване на здравословното състояние все повече превес вземат тези храни. Те са богати на полезни бактерии, които допринасят за баланса на чревната микрофлора и така имат важна роля за цялостното ни здраве. Сред тези храни са типичното за сезона и за нашата кухня кисело зеле, наред с киселото мляко. Сред по-модерните продукти е кефирът, който също лесно се открива в магазините за здравословно хранене или на специализирани щандове.
Ядливи цветя – тук вече не става дума толкова за здравословно хранене, колкото за моден писък. В интерес на истината цветята са красиво допълнение към десерти, салати и дори основни ястия, те придават не толкова вкус, колкото допринасят за естетиката.
Суперхрани на прах – тук пак се връщаме на тенденцията да се храним с оглед на здравето ни. Спирулина, какао, куркума – навлизат широко в менюто на активно спортуващи, хора, спазващи хранителни режими или просто на тези, които се водят от актуалните към момента продукти. Модерно или не – чаша топло какао си остава класика за студените дни и зимните вечери.
Храна от Близкия изток – светът става все по-мултинационален и ястия от националните кухни на страните все повече се приготвят в много държави. Хумусът и фалафелите влизат в менюто и на хората в Западна и Източна Европа.
Чистата храна – фермерските продукти, занаятчийските и бутиковите храни, тези по стари рецепти, био, еко, без ГМО, без антибиотици, без оцветители, подобрители и консерванти – това се търси. Потребителите стават все по-бдителни и искат да знаят какво слагат на трапезата и какво поднасят на семействата си.