Тенденции в здравословното хранене за 2018 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Всеизвестно е, че не само в облеклото властва модата. Има храни, които са модерни, има и начини на хранене, които се превръщат в тенденция и печелят почитатели. Ето няколко насоки, ако искате да започнете Новата година по актуален начин:

Заложете на растителната храна – все повече хора започват да залагат на постна храна поради различни съображения – някои пазят талията си, други – животните, трети – здравето си, а четвърти – планетата, тъй като производството на месо генерира голямо количество парникови емисии и изисква огромни обеми вода.

Ферментирали храни – отново с оглед подобряване на здравословното състояние все повече превес вземат тези храни. Те са богати на полезни бактерии, които допринасят за баланса на чревната микрофлора и така имат важна роля за цялостното ни здраве. Сред тези храни са типичното за сезона и за нашата кухня кисело зеле, наред с киселото мляко. Сред по-модерните продукти е кефирът, който също лесно се открива в магазините за здравословно хранене или на специализирани щандове.

Ядливи цветя – тук вече не става дума толкова за здравословно хранене, колкото за моден писък. В интерес на истината цветята са красиво допълнение към десерти, салати и дори основни ястия, те придават не толкова вкус, колкото допринасят за естетиката.

Суперхрани на прах – тук пак се връщаме на тенденцията да се храним с оглед на здравето ни. Спирулина, какао, куркума – навлизат широко в менюто на активно спортуващи, хора, спазващи хранителни режими или просто на тези, които се водят от актуалните към момента продукти. Модерно или не – чаша топло какао си остава класика за студените дни и зимните вечери.

Храна от Близкия изток – светът става все по-мултинационален и ястия от националните кухни на страните все повече се приготвят в много държави. Хумусът и фалафелите влизат в менюто и на хората в Западна и Източна Европа.

Чистата храна – фермерските продукти, занаятчийските и бутиковите храни, тези по стари рецепти, био, еко, без ГМО, без антибиотици, без оцветители, подобрители и консерванти – това се търси. Потребителите стават все по-бдителни и искат да знаят какво слагат на трапезата и какво поднасят на семействата си.

 

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА