Спирулината има 26 пъти повече калций от млякото

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Спирулината влиза в хранителния режим на все повече активни хора, независимо дали спортуват интензивно, гонят по-ниски показания на кантара или се стремят да балансират с пълноценно хранене натовареното си ежедневие.

Тя всъщност е водорасло. Изключително богата е на протеин и е добър източник на антиоксиданти, витамини от групата В и други хранителни вещества. В нея се съдържат и важни за организма аминокиселини, затова спирулината е добър заместител на месото при вегетарианците. За да е безопасна консумацията й, е важно да е събрана от чисти водоизточници.

Заради високите си нива на протеин и желязо спирулината освен за хора с динамично ежедневие е изключително полезна и за бременни жени (все пак силно се препоръчва консултация с лекар), пише wellnessmama.com. Желязото във водораслото е лесно за усвояване. То се препоръчва още и при отслабен имунитет, както и при следоперативни състояния за укрепване на имунитета.

Заради високото съдържание на протеин спирулината е сравнявана с яйцата, съдържанието на витамин В1 подпомага усвояването на мазнините и протеините. Ценното водорасло повишава нивата на енергията, допринася за запазване и поддържане на мозъчните функции и подобрява функциите на нервната система.

И още едно неописуемо предимство на спирулината – тя е изключително богата на калций като съдържа 26 пъти повече от минерала в сравнение с млякото.

Е, наред с всичките предимства спирулината си има и недостатъци – миризмата й не е от най-приятните, но вкусът й не е натрапчив, почти неутрален е, с леки солени нотки.

Четете още: Неподозирани храни за здрави кости

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА