Копа-Коджека критикува делегираните актове за новата ОСП

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Най-голямата европейска лобистка организация Копа-Коджека критикува така наречените делегирани актове на Европейската комисия (ЕК), които съдържат насоки за прилагане на реформираната Обща селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 на ниво ферми. Това съобщава Agra Europe. Лобистката организация има особени възражения по отношение на плана за прилагане на т.нар. екологични площи, които ще се въведат от 2015 г., защото според нея така значителна част от земеделската земя ще стане необработваема и продукцията на фермерите ще се намали.

По-рано тази седмица ЕК прие 10 делегирани актове за новата ОСП, съдържащи технически детайли за зелените площи, които от следващата година ще трябва да заемат 5% от площта на селските стопанства, а през 2017 г. вероятно ще се увеличат до 7%. Според новите правила културите, които се отглеждат с азот ще се считат за екологични площи, но използването в тях на пестициди и химически торове ще се ограничи до толкова, до колкото не вредят на биоразнообазието.

По мнение на Главния секретар на Копа-Коджека, Пека Песонен, ще бъде трудно на фермерите да изпълнят тези делегирани актове, защото налагат по-строги правила за засаждане на културите, при които се използва азот, и определят ограничения за методите на култивация на зелените площи. „Комисията отива по-далеч от пакета от мерки, които бяха договорени миналото лято”, каза Песонен. По официални данни фермерите в ЕС вече са осигурили зелени площи в 2-3% от земите си.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА