Консултативен съвет по месото и яйцата: Ще черпим опит с добри практики от Франция и Испания

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Консултативен съвет по месото и яйцата събра в Министерството на земеделието и храните представители от цялата агрохранителна верига, за да обсъдят актуалните проблеми и да намерят техните решения. Кои са добрите практики, които можем да почерпим от други европейски страни, кога можем да очакваме резултати и какви са основните проблеми по агрохранителната верига на месото и яйцата – тези въпроси коментираме с Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП).

“Проблемите, както се и очакваше, се оказа, че са много. Хубавото е, че имаше и доста предложения. Обсъдихме подробно добрите примери от Европа – предимно от Франция и Испания. Испания от гледна точка на свиневъдството, а Франция –  кооперациите и начина на коопериране. Франция е държавата с най-много кооперативи в Европа, от 50 години работят по този метод. Там, както и в Испания, кооперациите са собственост на производителите. Кланиците са много важен фактор за кооперативите, особено при месото, тъй като те обединяват в себе си кооператива в завършен вид”, заяви в интервю за Агрозона Даниел Божанков след провелия се в понеделник в Министерството на земеделието и храните Консултативен съвет по месото и яйцата.

Отчитане на резултатите от провелия се КС след една година

“Дългосрочните решения на проблемите в сектора няма да се случат след една, дори и след няколко срещи. Заложихме срок от една година, след което да отчетем резултатите от обсъдените предложения по време на Консултативния съвет по месото и яйцата. На всички ни е ясно, че тези процеси отнемат доста време”, коментира още Божанков.

Нерегламентиран внос на украински яйца и пилешко месо?

“Имаме и доста други проблеми, чисто административни, свързани с износа на нашата продукция и с вноса на продукция от трети страни, както в момента с Украйна. От там влиза замразена стока, която се размразява повече от веднъж и това е много сериозен проблем. Друг сериозен проблем е етикетирането. В търговската мрежа не виждаме украинско пилешко месо или яйца, а реално има такива. Трябва да се изчисти този процеса с етикетирането, проследяването на един продукт – къде е произведен, как и от кого и откъде е внесен. Заложихме си тази тема като точка в дневния ред за следващия път. Трябва да започнем отнякъде, защото в момента ситуацията е на никъде”, допълни още Божанков.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама