Консултативен съвет по месото и яйцата: Ще черпим опит с добри практики от Франция и Испания

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Консултативен съвет по месото и яйцата събра в Министерството на земеделието и храните представители от цялата агрохранителна верига, за да обсъдят актуалните проблеми и да намерят техните решения. Кои са добрите практики, които можем да почерпим от други европейски страни, кога можем да очакваме резултати и какви са основните проблеми по агрохранителната верига на месото и яйцата – тези въпроси коментираме с Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП).

“Проблемите, както се и очакваше, се оказа, че са много. Хубавото е, че имаше и доста предложения. Обсъдихме подробно добрите примери от Европа – предимно от Франция и Испания. Испания от гледна точка на свиневъдството, а Франция –  кооперациите и начина на коопериране. Франция е държавата с най-много кооперативи в Европа, от 50 години работят по този метод. Там, както и в Испания, кооперациите са собственост на производителите. Кланиците са много важен фактор за кооперативите, особено при месото, тъй като те обединяват в себе си кооператива в завършен вид”, заяви в интервю за Агрозона Даниел Божанков след провелия се в понеделник в Министерството на земеделието и храните Консултативен съвет по месото и яйцата.

Отчитане на резултатите от провелия се КС след една година

“Дългосрочните решения на проблемите в сектора няма да се случат след една, дори и след няколко срещи. Заложихме срок от една година, след което да отчетем резултатите от обсъдените предложения по време на Консултативния съвет по месото и яйцата. На всички ни е ясно, че тези процеси отнемат доста време”, коментира още Божанков.

Нерегламентиран внос на украински яйца и пилешко месо?

“Имаме и доста други проблеми, чисто административни, свързани с износа на нашата продукция и с вноса на продукция от трети страни, както в момента с Украйна. От там влиза замразена стока, която се размразява повече от веднъж и това е много сериозен проблем. Друг сериозен проблем е етикетирането. В търговската мрежа не виждаме украинско пилешко месо или яйца, а реално има такива. Трябва да се изчисти този процеса с етикетирането, проследяването на един продукт – къде е произведен, как и от кого и откъде е внесен. Заложихме си тази тема като точка в дневния ред за следващия път. Трябва да започнем отнякъде, защото в момента ситуацията е на никъде”, допълни още Божанков.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА