Преди да закупите коледно дръвче за празниците то задължително трябва да се запознаете с няколко прости техники , които ще Ви улеснят в избора. Най- важното за което трябва да гледате е елхичката да бъде със здрави корени. Ето и 14-те съвета на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за избор на здраво коледно дръвче и начините за неговата поддръжка.
- Преди покупката на коледното дръвче, леко го повдигнете от съда, за да огледате корените му. Те трябва да изглеждат свежи, както и ствола, а почвата трябва да бъде влажна, а самите корени да са заели формата на саксията.
- При закупуването на живо коледно дръвче много е важно то да има здрави корени, с бала пръст по тях, с достатъчна големина. Например: За дърво високо 150 см. балата с пръст е добре да е с диаметър около 50 см.
- Внимавайте за некачествени дървета с разбити бали и с начупени корени.
- Имайте предвид, че по-малкото дръвче по-лесно се адаптира към променените условия на отглеждане.
- Винаги купувайте от сигурни източници.
Какво трябва да знаете, за да запазите дървото в добро състояние:
- След покупката на коледното дръвче, то трябва да бъде поставено на балкона.
- Поддържайте пръстта в контейнера постоянно влажна.
- В никакъв случай не наторявайте дръвчето, тъй като то е в състояние на покой.
- Внесете на топло в последния момент – в дните преди Коледа, така дръвчето ще има възможност да се климатизира.
- Коледното дръвче, трябва да бъде поставено възможно най-далеч от отоплителни уреди – климатик, радиатор, печка или камина.
- Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, защото то се нагрява и се обезводняват листата.
- Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две – три седмици.
- Не изнасяйте коледното дръвче от топлото помещение директно на студа. Оставете го в хладно помещение за няколко дни, за да се аклиматизира. В случай, че нямате такова поставете го на по-заветно място в двора в по топъл ден или при снеговалеж.
- Коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (месец март, началото на месец април).