Кога стартират целевите приеми по подмерките 4.1 и 4.2 от ПРСР 2014-2020 г.?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Зам.-министър Георгиева с разяснения относно целевите приеми, бюджетите и критериите за оценяване

„Увеличението на бюджетът по приема от 2021 г. на подмярка 4.1 от ПРСР 2014-2020 г. вече е факт. Заповедта на ръководителя на Управляващият орган (УО) на ПРСР за увеличение на бюджета подписах на 7 юни, а срокът за предоставяне на бележки и предложения беше ден по-рано“. Това заяви в интервю за Агрозона зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева.

Увеличен бюджет

„Добрата новина е, че с увеличението на бюджета по процедурата с близо 50 млн. лв. ще се осигури възможност за финансиране на още 200 проекта от резервния списък, за които не е бил наличен финансов ресурс. Това са средства, които ще подпомогнат на земеделския бизнес да внедри иновативни и цифрови технологии за производство и организация, да се автоматизират работните процеси и пр. А целта на инвестираните чрез Програмата средства е да допринесат за повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства“, допълни още тя.

Критерии за оценяване

„Критериите за оценяване по процедурите за целеви прием по подмярка 4.1, насочен към инвестиции, свързани с повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство и целеви прием по подмярка 4.2 за инвестиции и дейности, които осигуряват опазване компонентите на околната среда, включително ВЕИ, са одобрени на присъствено заседание на Комитет за наблюдение, проведено през април тази година“, заяви зам.-министър Георгиева.

„УО разработи насоки за кандидатстване по двете подмерки, като в края на месец май проектът на насоки по подмярка 4.1 беше предварително дискутиран с представители на браншовите организации, след което протече седем дневно обществено обсъждане. В момента се отразяват получените становища“, поясни тя.

„Направихме предварително обсъждане със сектора и на проекта на насоки по подмярка 4.2. Отразени бяха постъпилите предложения за разширяване обхвата на допустимите инвестиции. В момента процедурата е публикувана за обществено обсъждане до 24 юни 2024 г.“, заключи зам.-министър Георгиева.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама