Кога ще стартира новият прием по мярката за хуманно отношение за птици?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През март EК одобри прилагането на схемата за хуманно отношение към птиците до края на 2029 г. Бюджетът на мярката бе увеличен на 242 млн. лв. за шестгодишния й период на прилагане.

В началото на април ДФЗ обяви 42 млн. лв. ресурс по мярката за хуманно отношение към птиците за 2024 г. В тази връзка потърсихме за коментар от изпълнителният директор на Съюза на птицевъдите в България, като попитахме има ли неизплатени средства от предходни години и кога се очаква да стартира приема по пренотифицираната помощ.

“Безспорен успех на МЗХ е нотификацията на държавната помощ за хуманно отношение към птиците и свинете за нов шестгодишен период. Двата сектора дълго чакаха тази нотификация, която е единствения инструмент за подкрепа на тези индустриални сектори и то срещу поети сериозни ангажименти. В продължение на 12 години тези средства се планират в Бюджета и се разплащат коректно”, сподели Гълъбов.

“На заседание на земеделска комисия в Народното събрание Министър Вътев ни увери, че средствата за помощта са планирани в Бюджета и ще се платят в срок. Вярваме, че новия прием ще бъде сред приоритетите на кабинета на Министър Тахов”, допълни още той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама