Капанът на сушените плодове

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Сушените плодове обикновено се предлагат заедно с всички разновидности на ядките. Присъстват както в големите търговски вериги, така и в специализираните пекарни, в различни видове – насипни или пакетирани, самостоятелно или в миксове с ядки.
Някои диетолози препоръчват сушените плодове като заместител на вредните вафли и бисквити например, но бъдете внимателни при консумацията им, тъй като съдържат голямо количество захарен сироп, както и вредни оцветители и консерванти.
Почти всички стафиди и сушени кайсии са третирани със серен диоксид (E220), за да се удължи срокът на годност и да се придаде хубав златисто-жълт цвят. Сушените смокини най-често се третират с евтини растителни масла, които предпазват от увреждане и сухота, и придават характерен блясък.

Екзотичните се карамелизират

Повечето екзотични плодове като манго, киви, папая, при сушене губят форма и като резултат те не се изсушават, а карамелизират в захарен сироп. Процентът на захар в крайния продукт може да бъде значителен – към 70-80%. Бананите пък задължително се пържат, преди да се изсушат в растително масло (обикновено по-евтино слънчогледово олио) и след това се обработват с феноли за съхранение на цвета.

Витамин С изчезва
Обикновено методът за изсушаване на плодове представлява излагане на слънце, но поради производителния мащаб се използват и по-бързи методи. Преди всичко се отделя водата от плодовете посредством специални сушилни камери. Това изсушаване става или под потока на топъл въздух (от 30° C до 70° C и повече) или с инфрачервено излъчване. Подобна обработка води до значителната загуба на витамин С в сушените плодове.
Заради особеностите на промишленото производство вместо изходните витамини, в тях остават предимно пестицидите и консервантите.
Затова е добре да консумирате плодове, сушени по естествен метод, а не карамелизирани. Преди всичко се препоръчват ябълки, круши, стафиди. Винаги проверявайте произхода и състава на продуктите, преди да ги сложите на трапезата си или да ги замените вместо вафла в натовареното ежедневие.

Автор: Любомира ТОНЕВА

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements