Прясно и кисело мляко от ядки – мисията е възможна

Агрозона
Агрозона
4 Минути

Повечето хора не могат да си представят трапезата без прясно и кисело мляко. Тези два продукта с животински произход са жизненоважни както за нормалното функциониране на организма, така и за здравословния начин на хранене, към който се стремим. В последно време обаче ползата от млякото става все по-оспорвана, а с навлизането на веган модата някои тотално отричат този продукт.
Аргументът „против“ обикновено касае наличието на казеин – протеин, свързван със свръхпроизводство на мукоза от стомашния и респираторния тракт. Други пък просто

нямат физиологичната способност да консумират мляко

заради непоносимост или алергия към съдържащата се в него лактоза. Тук идва и широкото приложение на съвременната алтернатива – а именно мляко, получено от различни видове ядки. На нашия пазар най-често предлаганите разновидности са от бадеми, соя, лешници, орехи и оризово мляко.
Млякото от бадеми спира киселините и предотвратява развитието на заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт. Богато е на витамини от групата В, витамин С, Е, D и К, както и на калций, магнезий, цинк, манган, желязо, фосфор и селен, а също така омега-3 и омега-6 мастни киселини. Една

чаша бадемово мляко съдържа само 40 калории.

Соевото мляко е най-широко разпространено и познато на потребителите. Тъй като често ползата от консумацията му се поставя под въпрос (заради съмнения относно произхода му и ГМО), винаги проверявайте етикетите на соевите продукти, които купувате. Соевото мляко се отличава с приятен, не прекалено сладникав вкус и лек аромат. Соята е богата на макро- и микроелементи, протеини, тиамин, витамини В12 и Е, калций и т.н. Всекидневната консумация на соево мляко се отразява положително върху кръвоносната и нервната системи, стимулира метаболизма и спира преждевременното стареене.
Историята на оризовото мляко започва преди много години, още когато маврите традиционно консумирали напитка от бадеми. Наричали я оршат. Рецептата получила популярност в Испания и Латинска Америка. Местните хора обаче

решили да променят основната съставка.

Съвременното оризово мляко няма вкуса на древния си предшественик, но носи редица здравословни ползи. В състава на оризовото мляко влизат захароза, протеини, въглехидрати и ненаситени мазнини, а вещества като ниацин, витамин В6, желязо, мед и магнезий предопределят положителното му въздействие върху човешкия организъм. Доказано е, че в оризовото мляко се съдържат почти същото количество калций и витамини, както в прясното краве мляко.
На пазара вече

има и веган кисело мляко.

Ще го намерите под различни имена, в зависимост от използваната ядка – подквасен бадем, лешник, кашу, кокос, конопено семе. Производителите на тези продукти предлагат още веган кашкавал и два вида сирене, получени от ядкова суровина. На пазара ще ги срещнете като Сирма от БИО заквасено кашу (алтернатива на саламурено краве сирене), Масконе от БИО заквасено кашу (наподобяващо вкуса на безсолното маскарпоне), както и Деликатес от БИО заквасено кашу (наподобяващо кашкавал – с характерен жълт цвят, получен от добавката куркума).
Ако не сте склонни да се доверите на ядковите млека, предлагани в търговската мрежа, може да експериментирате

приготвянето им в домашни условия.

За целта първо трябва да изберете основната съставка – бадеми, лешници, орехи, кашу или комбинация по ваш избор. Накиснете ядките за една нощ, като покриете съда с кърпа. На сутринта отцедете водата и изплакнете обилно набъбналата суровина под хладка течаща вода. Блендирайте ядките с вода, съотношението е 1:2 в полза на течността. Например на една чаша лешници добавете две чаши вода. След като сместа е добре блендирана, отцедете през марля. Пулпата можете да използвате за направа на веган бонбони или сладкиши. Готовото мляко може да подсладите с мед за по-добър вкус. Издържа в хладилник до 2 дни след направата му.

Автор: Любомира ТОНЕВА

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА