Полезната доза: Само шепа бадеми на ден

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Бадемите са полезни заради богатия си природен състав. Те се смятат за прекрасен източник на калций, желязо, магнезий, фосфор и калий. В тях има много витамини от група В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), а също така и витамина Е. Бадемите са полезни за сърцето и съдовете, тъй като съдържат много ненаситени мазнини, аминокиселини и минерали. Ядките са богати и на растителни флавоноиди, които се активизират с помощта на витамин Е.

За поддържане на нервната система и за нормално функциониране на главния мозък лекарите препоръчват да ядете по 20-25 бадема на ден. Хората на възраст 50+ могат да се справят с помощта на бадемите със слабоумие и болестта на Алцхаймер. Растителните антиоксиданти, които са в ядките, нормализират съня и избавят от старческо безсъние и сезонна депресия.

Мастните киселини защитават организма от прекомерното постъпване на глюкоза в кръвта. Затова бадемите са полезни за хората със захарен диабет. Също така бадемите влияят благотворно на микроциркулацията и имунитета.

Хранителните влакна помагат да се чисти организма, те хранят микрофлората на стомаха с полезни бактерии, и влияят на пребиотичната функция.

Бадемите е важно да се съчетават с продукти, в които се съдържат много антиоксиданти – витамин С, А, цинк и селен. Към тези продукти се отнасят зелето, чушките, броколите, цитрусите, пуешкото месо, телешкото месо, пилешкото месо.

 

Ако прекалите, ще ви заболи глава

Бадемите са алерген. Затова, хората, които имат склонност към алергии, трябва да са внимателни с тези ядки. Следете за дозата, която слагате на трапезата си.

Не трябва да преяждате с бадеми и защото калоричните ядки могат да предизвикат напълняване. При това ограничението не се отнася само за пълните хора. От преяждане с ядки може да ви заболи стомаха, дори да ви заболи главата.

Не трябва да преяждат с ядки и хората, които имат проблеми със сърцето и проблеми с пулса. Не яжте неузрели бадеми, тъй като можете да се отровите заради високото съдържание на цианиди.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА