Ядките на кайсиите ще загорчат, ако липсва калций

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Торенето има много важно значение за овошките – от хранителните вещества в почвата зависи растежът на дърветата, устойчивостта им на капризите на времето, добивът.

Азотът влияе най-силно върху растежните и репродуктивните способности. Костилковите са с 50% по-взискателни към азотното хранене от семковите.

Недостигът на фосфор пък забавя растежа на леторастите и корените. Растението остава слабо разклонено. Фосфорните торове оказват благотворно влияние върху броя на плодните пъпки и вкуса на плодовете, усилват растежа и съкращават вегетационния период.

Калият засилва студоустойчивостта и добива, съхраняемостта на плодовете. Най-често от калиев недостиг страдат костилковите видове. Излишъкът на калий може да предизвика недостиг на калций и поява на горчиви подкожни петна при ябълките.

Азотното торене, извършено късно и с големи дози, намалява съдържанието на калций в плодовете и също провокира това заболяване.

За да нямат плодовете горчиви ядки, трябва да се напръскат три пъти преди брането с разтвори на калциеви соли – 0,7% калциев хлорид или 1,0% калциев нитрат.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА