11 от най-добрите трайни храни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
10 Минути

Трайните храни, като консерви и сушени плодове, имат дълъг срок на годност и не изискват хладилник, за да не се развалят. Вместо това те могат да се съхраняват на стайна температура, например в килер или шкаф. Те са не само стандартни кухненски артикули, но също така са предпочитани за походи или екскурзии с кемпери, при които не могат да се носят нетрайни храни като прясно месо, млечни продукти и зеленчуци. Нещо повече – трайните стоки са от първостепенно значение при извънредни ситуации и са предпочитани от благотворителни организации, които хранят или дават хранителни продукти на хора, изправени пред бездомност или хранителна несигурност. Въпреки че някои артикули като готови макарони със сирене са пълни с консерванти и други нездравословни съставки, на разположение са и доста хранителни трайни храни.

Ето кои са 11 от най-здравословните трайни храни.

  1. Сушен и консервиран боб 

С дълъг срок на годност и високо съдържание на хранителни вещества, сушеният и консервиран боб са интелигентен избор за нетрайни храни. Консервираните зърна могат да се съхраняват на стайна температура в продължение на 2-5 години, докато сушеният боб може да продължи живота си до 10 или повече години, в зависимост от опаковката. Всъщност едно проучване установило, че бобът от пинто, съхраняван до 30 години, се счита за ядивен от 80% от хората на панел за спешна употреба на храни.

Фасулът е отличен източник на фибри, протеини на растителна основа , магнезий, витамини от група В, манган, желязо, фосфор, цинк и мед. Нещо повече – те се съчетават добре с повечето храни и са подходяща добавка към супи, зърнени ястия и салати.

  1. Ядкови масла 

Маслото от ядки е кремообразно, гъсто, богато на хранителни вещества и вкусно.Въпреки че температурите на съхранение могат да повлияят на срока на годност, търговското фъстъчено масло се съхранява до 9 месеца при стайна температура. Естественото фъстъчено масло, което не съдържа консерванти, издържа до 3 месеца при 10 ℃ и само 1 месец при 25 ℃. Бадемовото масло се съхранява до 1 година при стайна температура, докато маслото от кашу се запазва до 3 месеца. Маслото от ядки е богат източник на здравословни мазнини, протеини, витамини, минерали и мощни растителни съединения, включително фенолни антиоксиданти, които защитават тялото ви от оксидативен стрес и увреждане от свободни радикали. Буркани с масло от ядки могат да се съхраняват в килера ви, докато по-малки пакети могат да се вземат в раница или на къмпинг за закуска в движение.

  1. Сушени плодове и зеленчуци

свежи плодове, сушени, Agrozona.bg

Въпреки че повечето пресни плодове и зеленчуци имат кратък срок на годност, сушените продукти се считат за трайни. При правилно съхранение повечето от тях могат да се съхраняват безпроблемно при стайна температура до 1 година, а сушените зеленчуци могат да се съхраняват около половината от това време.

Можете да избирате от разнообразни сушени плодове и зеленчуци, включително, ябълки, домати и моркови. Можете също да използвате дехидратор или фурна, за да направите свои собствени сушени плодове и зеленчуци. Вакуум запечатаните опаковки могат да помогнат за предотвратяване на развалянето им.

Сушените плодове и зеленчуци могат да се консумират като закуска или да се добавят към сместа за сладкиши. Плюс това, сушените зеленчуци могат да бъдат рехидратирани, като ги добавите към супи или яхнии, ако не разполагате с прясна продукция.

 

  1. Консервирана риба и домашни птици

Въпреки че пресните риба и птици са пълни с хранителни вещества, те са много нетрайни. Същите, но в консервиран вид могат да бъдат безопасно съхранявани без хладилник за дълги периоди – до 5 години при стайна температура. Риба тон и други морски продукти също се продават в леки опаковки, известни като“пауч“, които са идеални за по-малки килери и раници. Морските дарове в такава опаковка имат срок на годност до 18 месеца.

 5.  Ядки и семена

Ядките и семената са преносими, с плътни хранителни вещества. Предпочитани са от туристи и велосипедисти като висококалорични закуски, и са чудесни за хапване набързо.

Средно издържат около 4 месеца, когато се държат при или близо до стайна температура около 20 ℃, въпреки че срокът на годност варира значително между сортовете ядки. Например кашуто може да се съхранява 6 месеца при 20 ℃, докато шам-фъстъкът издържа само 1 месец при същата температура.

  1. Зърнени храни 

Храни като овес, ориз и ечемик имат много по-дълъг срок на годност от други популярни, но нетрайни източници на въглехидрати като хляб, което ги прави интелигентен избор за дългосрочно съхранение на храни. Например, кафявият ориз може да се съхранява при температура 10–21 ℃ до 3 месеца, докато сортът фаро издържа до 6 месеца при стайна температура. Зърната могат да се добавят към супи, салати и гювечи, което ги прави универсална съставка. Плюс това, яденето на пълнозърнести храни може да намали риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.

  1. Консервирани зеленчуци и плодове 

кисело зеле, пробиотик, Agrozona.bgКонсервирането отдавна се използва за удължаване на срока на годност на бързоразвалящите се храни, включително плодове и зеленчуци.

Топлината, използвана по време на консервирането, убива потенциално вредните микроорганизми, а характерният печат на консервираните храни предпазва новите бактерии да не развалят съдържанието.  Срокът им на годност зависи от вида на продукцията. Например нискокиселите консервирани зеленчуци, включително картофи, моркови, цвекло и спанак, издържат 2-5 години при стайна температура.

От друга страна, високо киселинните плодове като грейпфрут, ябълки, праскови, горски плодове и ананас издържат само 12-18 месеца. Същото важи и за зеленчуците, като киселото зеле.

Когато пазарувате, избирайте плодове, консервирани във вода или 100% плодов сок, а не тежък сироп, и избирайте зеленчуци с ниско съдържание на натрий, когато е възможно. Ако имате време и възможност може да консервирате и у дома.

  1. Пастърма

Консервирането на месо е практика, използвана от древни времена, за да се предпазят източниците на протеини от разваляне. По-конкретно, то се прави чрез втвърдяване на месото в солен разтвор, след което се дехидратира. По време на обработката понякога се използват консерванти, ароматизатори и други добавки. Налични са много видове, приготвяни с говеждо, сьомга , пилешко месо и биволско. Има дори алтернативи на растителна основа, направени от кокос, банан и джакфрут. Търговските пастърми могат спокойно да се съхраняват в килера до 1 година, въпреки че USDA препоръчва домашно приготвеното месо да се съхранява на стайна температура за максимум 2 месеца.

  1. Гранола и протеинови барове

Гранола и протеинови барове са готова храна за туристи, благодарение на дългия им срок на годност и хранителен състав. Много барове с гранола остават свежи до 1 година при стайна температура. По същия начин повечето протеинови барове имат срок на годност най-малко 1 година. Нещо повече, гранолата и протеиновите барове могат да бъдат много хранителни, стига да изберете правилните видове . Потърсете марки, които са пълни с хубави съставки, като овес, ядки и сушени плодове и съдържат минимално добавени захари и изкуствени съставки.

  1. Супа

Консервираните и сушени супи са отличен избор, когато искате да запасите килера си. Предпочитани са и от организации за даряване на храни. Повечето супи в консерви са с ниско съдържание на киселина и могат да издържат до 5 години при стайна температура. Изключение правят приготвените на базата на домати, които имат срок на годност около 18 месеца. Изберете супи, които са богати на здравословни съставки като зеленчуци и боб и избирайте продукти с ниско съдържание на натрий, когато е възможно, тъй като консумацията на твърде много добавена сол може да навреди на вашето здраве.

  1. Сухо мляко и ядково млякоговедовъди, животновъди, Agrozona.bg

Докато прясното мляко и някои алтернативи като бадемово и кокосово мляко трябва да се охлаждат, има някои видове, които се приготвят така,че да се издържат на стайна температура. Напитки на растителна основа като соево мляко, опаковани в гъвкави материали, включително пластмаса, хартия и алуминий, по същия начин издържат до 10 месеца, докато консервираното кокосово мляко се запазва до 5 години при стайна температура. Сухото мляко е добра алтернатива с прогнозен срок на годност 3–5 години, когато се съхранява на хладно и тъмно място. Може да се разтваря с чиста вода на малки порции.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА