Как да се предпазим от салмонела

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
11 Минути

След няколко смъртни случая на салмонела в Европа и Турция от Центъра за оценка на риска по хранителната верига напомнят как са се развили те и дават няколко съвета за това как да се предпазим от опасната болест.

Салмонелоза в казарма в Турция, Маниса

Мащабен хранителен взрив, след консумация на пуешко месо със Salmonella засяга 1046 войници, с един смъртен случай в казарма в Турция. Взривът е констатиран на 23 май 2017 г. в център за обучение на пехотна бригада “Маниса” в региона на Западна Маниса. Министерството на здравеопазването не е излязло с  официални заключения, в очакване на резултата от разследването на екипа от 10 експерти. Както по-късно е публикувано и в пресата, след извършените проучвания е установено, че войниците са заразени със салмонела от пуешко месо, което рядко се предлага в менюто на военните в казармите. В пробите са открити салмонелни бактерии, които се предават чрез месо /особено птиче месо/, което не е преминало добра термична обработка и не е съхранявано съгласно хигиенните изисквания. Повечето от пациентите са от казармата, чиято трапезария се обслужва от подизпълнители на частна фирма, управляваща 12 военни единици в цялата страна.

Със сходни за инфекцията симптоми са хоспитализирани и 64 души – членове на шести полк на жандармерията на Маниса, които са консумирали друга храна. Възможното обяснение е, че и двата ресторанта са ползвали един и същи доставчик.

Салмонелоза в Ирландия, Дъблин от доставчик на птиче месо

По данни на здравните власти на Ирландия, в Северен Дъблин е констатиран хранителен взрив от салмонелоза, чийто източник е храна,  произведена за няколко партита на 13 май 2017 г. По думите на д-р Кевин Келлер/ Dr Kevin Kelleher, през последните 10 години в страната се констатират от 200 до 500 случаи на салмонелоза годишно. За изминалия период, най-вероятно това е най-мащабният взрив, тъй като са засегнати повече хора, а установеният източник е птиче месо. Агенцията по безопасност на храните е оповестила производителя от Портмарнок: Flanreil Food Services in O’Dwyer’s Pub. Засегнати са 50 души, като някои от тях са приети в болница, а след това са били освободени.

Компетентните лица призовават хората да бъдат стриктни към хигиената и  предупреждават да бъдат внимателни при приготвянето на храните, особено към мляното месо и месото от домашни птици.

По своята същност услугата за кетъринг на храни може да бъде източник на мащабни хранителни взривове. Счита се, че месото от домашни птици е първоначалният източник, който може да бъде свързан с подготовката на храните или проблемите с хигиената в кухнята.

Салмонелоза в Дания: смъртни случаи от храна, приготвена в микровълнова фурна

Хранителен взрив от Salmonella, който е засегнал най-малко 19 души в страната, довежда до два случая с летален изход. Засегнатите са  били в напреднала възраст и са страдали от други сериозни заболявания. След извършените изпитвания е установено, че всички 19 заболели са били заразени с един щам на Salmonella.  Няколко от заболелите пациенти са съобщили, че са консумирали закупена от търговската мрежа замразена храна в състояща се от кюфтенца, картофи и сос, която е приготвена в микровълнова фурна. Партидата е произведена от Tulip Food Company за Coop Danmark A/S и се продава под марката Normeat A/S в супермаркетите и онлайн в Дания. Производителят е стартирал изтегляне на продукта от продажба, като е предоставил подробни данни за него: COOP Forloren Hare; нето тегло 350 г; произведен на: 04/11/2016 г.; най-добър до: 01/08/2017; EAN7340011419334. Продължава разследването по случая, като  изтеглянето на партидите може да бъде разширено, за да обхване допълнителни дати на производство. Проучването на хранителния взрив се провежда със съвместните усилия на различните компетентни институции в страната. Вероятно температурната обработка в дълбочина на продуктите не е била достатъчна за да инактивира салмонелите.

Салмонелоза, серовар Typhimurium в Испания с източник пясъка от детска площадка

На 23 септември 2016 г. здравните власти в Испания, са съобщили за възникнали случаи на гастроентерити сред малките деца в предучилищен и начален училищен център в град Хетафе,  в южната част на Мадридския район. Първите 5 случаи са настъпили при деца на възраст 3-5 години, които развиват симптоми след посещението в училище. Общо 300 деца на тази възраст са посещавали предучилищната подготовка. Идентифицирани са общо 24 случаи  на гастроентерит, а 3 деца са били хоспитализирани и напълно възстановени. Проби от изпражнения са получени от 17 (71%) засегнати деца, като всички са били положителни за non-Typhi Salmonella (потвърдени случаи).

След серотипизиране е установено, че всички изолати са Salmonella enterica Typhimurium 4,12: i:1,2 (var. Copenhagen). Този серовар е широко разпространен и често свързван с хранителни заболявания, като е доказано, че проявява и антимикробна резистентност.

В деня на обявяването на огнището, обектите са инспектирани, а персоналът сервиращ храните – интервюиран. Взети и анализирани са проби от питейна вода и налична храна, при което не са открити патогени. Единствените установени общи източници са при деца на възраст 3-5 години, ползващи училищната площадка. В училището не е имало животни. Ръководството на училището предполага, че е възможно детската площадка да е заразена с животински изпражнения. Тази площ е доста голяма и покрита с пясък и има много дървета, в които птиците гнездят. Взети са  проби за анализ на пясък от 5 места в детската площадка. При една от пробите е установена салмонела със серовар идентичен с този от заразените деца.

Phagetype (195), pulsetype (XbaI.0145) и устойчивостта към тетрациклин, идентифицирани във всички изолати, са необичайни за хората и са установени само при 4,2% от всички изолати, изпитвани в Националната лаборатория през 2016 г. Този щам е идентифициран в Националната лаборатория за диви и домашни птици (personal communication, S Herrera, National Laboratory, January 2017). Времевото разпространение и микробиологичните резултати водят до предположението, че най-вероятната причина за инфекцията е контактът с пясъчни площи, замърсени с изпражнения от птици, които обикновено гнездят на дърветата над площадката.

Препоръчани са почистващи, санитарни и ремонтни дейности, след които не са констатирани нови случаи. Дългосрочният контрол изисква изготвяне на цялостна стратегия, включваща промени в околната среда и контрол на популацията на птиците.

Констатациите при този случай са предмет на най-малко две ограничения, като първото е, че е възможно предаването на патогенния причинител да е станало от човек на човек. И второто, че е възможно е да е имало подценяване на случаите, което има верооятност да се случи при всяко проучване.

Откритията  обаче, подкрепят други проучвания, които идентифицират пясъка на детска площадка като косвена връзка между животните и хората, което улеснява предаването на заразата, особено сред децата, и подчертава необходимостта от прилагане на мерки за предотвратяване на замърсяването на пясъка на детските площадки и инфекциите сред малките деца.

Препоръки към потребителите: как да се предпазим от салмонелоза?

  • Приготвяйте внимателно птичето месо, суровото говеждо месо и яйцата, тъй като те са основните видове храни, които може да бъдат замърсени със  Salmonella.
  • Не консумирайте храни и напитки, съдържащи сурови яйца или сурово (непастьоризирано) мляко.
  • Ако в ресторанта ви сервират недостатъчно термично обработено месо, птиче месо или яйца, не се колебайте да ги върнете обратно в кухнята за допълнителна обработка.
  • След контакт със сурово месо или птиче месо, незабавно измивайте ръцете си, работните повърхности и съдовете в кухнята със сапун и вода.
  • Бъдете особено внимателни с храни, приготвяни за кърмачета, възрастни хора и имунокомпрометирани лица.
  • Измивайте ръцете си със сапун след контакт с влечуги, птици или малки пиленца, както и след контакт с фекалиите на домашни любимци.
  • Избягвайте директен или дори непряк контакт между влечуги (костенурки, игуани, гущери, змии и др.) и бебета или имунокомпрометирани лица.
  • Избягвайте едновременния контакт със сурово птиче или друго месо, и с кърмачета (напр. хранене на кърмачетата, смяна на пелените им и др.).
  • Майчиното мляко е най-безопасната храна за малките деца. Кърменето предотвратява салмонелозата и различни здравословни проблеми.

Какво още може да се предприеме?

  • Подобренията в хигиената при отглеждане на селскостопанските животни във фермите, в дейностите в кланиците и при операциите по събиране и опаковане на зеленчуците и плодовете. Тези мерки могат да спомогнат за предотвратяване вторичното замърсяване на храните и зеленчуците със салмонели, причиняващи хранителни взривове и токсикоинфекции.
  • По-доброто обучение на работещите в хранително-вкусовата промишленост за основните моменти, свързани с безопасността на храните и процедурите за контрол в ресторантите –  може да предотврати кръстосаното замърсяване и други грешки при манипулирането на храната, които могат да доведат до епидемични взривове.
  • По-широкото използване на пастьоризирани яйца в ресторанти, болници и домове за възрастни хора е важна мярка за превенция на салмонелозата.
  • В бъдеще облъчването на храните или други обработки могат значително да намалят замърсяването на суровото месо.

 В заключение: профилактичните мерки и борбата срещу тази важна зооноза трябва да обхващат всички етапи по хранителната верига от производството,  до дистрибуцията и потреблението на храните, съветват от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА