Изяли сме 52 хил. тона вносно замразено свинско

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Над 52 хиляди тона замразено месо внос от чужбина са изяли българите през миналата година. Това показват данните на Министерство на земеделието и храните, предава в-к „Репортер“. Най-големи са доставките на замразено свинско месо от Испания – 16,8 хил. тона и Германия – 13,5 хил. тона. Сравнително големи количества са доставени и от Франция – 4,7 хил. тона и Унгария – 2,8 хил. тона. Вносът е толкова голям, защото нашето производство не задоволява нуждите на пазара, коментира Добрин Папазов, председател на Асоциация на свиневъдите в България. Със сигурност качеството на това месо е далеч по-ниско от родното. Винаги, когато месото се размразява, качеството му се влошава, обясни Папазов. Цената му обаче е по-ниска. Близо 60% от общия внос на замразено свинско месо са обезкостени разфасовки, твърдят от земеделското министерство.

Според Папазов част от внесеното замразено месо е отишло в преработвателната промишленост за колбаси. Част от него обаче се продава в търговската мрежа. От Агенцията по безопасност на храните предупредиха преди време, търговци размразяват месото и го предлагат по щандовете за прясно. Причината е, че охладената мръвка е далеч по-скъпа от дълбоко замразената. В същото време цената на различните разфасовки свинско месо се е увеличила от 3,4 до 7,8% на годишна база. Средно за 2013 г., цената на дребно на свински врат нараства с 9,1%, а тази на свински бут – с 6%. По данни на НСИ, през 2013 г. годишното потребление на свинско месо от домакинствата нараства с 5,2% в сравнение с предходната 2012 г. година и възлиза на средно 8,1 кг на лице.

По данни на МЗХ страната ни е изнесла едва 2,5 хиляди тона свинско месо през 2013 г. Това е с 60,3% по-малко спрямо нивото от 2012 г. Близо 83% от изнесените количества са насочени за ЕС, в т. ч. основно за съседните Гърция (1,6 хил. тона) и Румъния (0,4 хил. тона). Износът за трети страни е едва 437 тона, почти изцяло за Казахстан и Македония.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА