Над 52 хиляди тона замразено месо внос от чужбина са изяли българите през миналата година. Това показват данните на Министерство на земеделието и храните, предава в-к „Репортер“. Най-големи са доставките на замразено свинско месо от Испания – 16,8 хил. тона и Германия – 13,5 хил. тона. Сравнително големи количества са доставени и от Франция – 4,7 хил. тона и Унгария – 2,8 хил. тона. Вносът е толкова голям, защото нашето производство не задоволява нуждите на пазара, коментира Добрин Папазов, председател на Асоциация на свиневъдите в България. Със сигурност качеството на това месо е далеч по-ниско от родното. Винаги, когато месото се размразява, качеството му се влошава, обясни Папазов. Цената му обаче е по-ниска. Близо 60% от общия внос на замразено свинско месо са обезкостени разфасовки, твърдят от земеделското министерство.
Според Папазов част от внесеното замразено месо е отишло в преработвателната промишленост за колбаси. Част от него обаче се продава в търговската мрежа. От Агенцията по безопасност на храните предупредиха преди време, търговци размразяват месото и го предлагат по щандовете за прясно. Причината е, че охладената мръвка е далеч по-скъпа от дълбоко замразената. В същото време цената на различните разфасовки свинско месо се е увеличила от 3,4 до 7,8% на годишна база. Средно за 2013 г., цената на дребно на свински врат нараства с 9,1%, а тази на свински бут – с 6%. По данни на НСИ, през 2013 г. годишното потребление на свинско месо от домакинствата нараства с 5,2% в сравнение с предходната 2012 г. година и възлиза на средно 8,1 кг на лице.
По данни на МЗХ страната ни е изнесла едва 2,5 хиляди тона свинско месо през 2013 г. Това е с 60,3% по-малко спрямо нивото от 2012 г. Близо 83% от изнесените количества са насочени за ЕС, в т. ч. основно за съседните Гърция (1,6 хил. тона) и Румъния (0,4 хил. тона). Износът за трети страни е едва 437 тона, почти изцяло за Казахстан и Македония.