Изкупеното мляко в ЕС за първите два месеца в сравнение с 2019 г. се увеличава с 3,5% (537 хил. т), под влияние на добрите изкупни цени. Най-голям ръст се наблюдава при България (7,7 %), Гърция (6,3 %), Чехия (5%). Данните са представени в бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Близо 9 млн.л. повече мляко са произведени у нас в началото на годината
Спот пазарът Лоди в Италия бе затворен през втората и третата седмици на март. В края на март цената на сурово мляко бе 0,30 евро/л, което представлява спад с 14 % спрямо началото. За април цената е 0,30 евро, почти без колебания. Цената е с 19 % под средната цена по договорите за изкупуване и е резултат от силно засегнатия обществен сектор за хранене в Европа.
Всички млечни продукти в Съюза отбелязват спад през април. Масовите ограничения пред обществените заведения за хранене доведе до понижаване търсенето на дълготрайни млечни суровини (сухо мляко и масло), докато при продуктите за пряка консумация цените остават слабо засегнати. Цените са съответно (-15 %) за обезмасленото мляко, масло (-16%), сирене Чедър (-2%), суроватка (-4%).