За първите два месеца в България са преработени 8 981 000 л повече мляко в сравнение с предходната година. Произведени са по-големи количества от краве сирене (+2 332 т), краве сирене с добавени растителни мазнини (+166 т), краве мляко за пиене с добавки (+121 т) и масло (+13 т). Най-значимо намаление има при заквасените млека (-1 148 т), пресните пакетирани млека (-321 т) и сметаната (-19 т).
Данните са представени от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Стартовите изкупни цени на овчето мляко остават сравнително ниски – около 1,10 лв/л. Продукцията от овче мляко е предназначена предимно за износ, който в тази обстановка е затруднен и неблагоприятно засяга производителите.
Предвижданията на CAPA за изкупните цени при кравето мляко за май да забавят своя сезонен цикъл на намаление. Причината е, че цените на крайните млечни продукти не намаляват, а търсенето остава високо. При това цените на сухото мляко и на другите суровини на европейските пазари вървят надолу.
Маслото и кашкавал „Витоша“ задържат ценовите си нива в страната. В сравнение с предходната година, при кашкавала се наблюдава тренд към повишение, вероятно поради пазарната несигурност в обстановка на КОВИД-19.