Има внос на агнета от Нова Зеландия, това каза проф. д-р Пламен Моллов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните по време на редовна пресконференция на агенцията в хотел „Сентръл парк“ в София. Той увери, че както вносното, така и месото българско производство се следят много внимателно. Има тенденция замразяваното месо да се продава не в София, а в областта, но дори и там контролът е стриктен увери професорът.
Той даде практически съвет как може да се отличи прясно заколено от замразявано месо – при натискане с пръст, ако остане отпечатък, месото е замразявано.
“Няма засега проблем с яйцата”, каза Моллов на журналистически въпрос относно вноса на яйца и наближаващия Великден.
“Следим много строго багрилата, които влизат в България”, успокои още изпълнителният директор на БАБХ.
По повод това, че в козунаците не се влагат яйца, а готова смес, с известна доза хумор Моллов отбеляза, че това прави продукта дори по-безопасен, защото няма риск от салмонела. Въпросът с използването на готова смес за козунаците не е въпрос на безопасност, а на качество на продукта и потребителите сами избират какъв козунак да купят, каза Моллов.
Анета Стефанова