Има потенциал да се произвеждат бавно растящи бройлери

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Производството на бавно растящи бройлери е с добри перспективи по отношение реализацията на пазара. Към момента Франция има опит в отглеждането на разплоден материал за тях, посочи председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков по време на двудневна научно-приложна конференция, организирана от Селскостопанска академия като част от международни инициативи свързани с председателството на България в ЕС през 2018 г.

Биологичното производство на птиче месо също е с потенциал, защото ако няма пазар в България, то има в други държави от ЕС. Изискванията свързани с него обаче са трудно изпълними, посочи още той.

България е един от големите производители на разплодни яйца за бройлери. Над 50% от произведените яйца за разплод отиват за износ. „Нашият пазар бе много широк в Ирак и Близкия изток, но с промените там основният път през Турция бе ликвидиран. От ембаргото в Русия също имаме известен удар, защото в следствие на него губим 15 млн. евро годишно.“, обясни проф. Белоречков.

Около 95% от месото на мюларите, които се отглеждат за втлъстен черен дроб, се изнасят във Франция, Белгия и Испания. Това са страните, които не са забранили втлъстения черен дроб.

В миналото България бе голям производител на пуйки, но за производителите стана прекалено скъпо да внасят соя. В следствие на това производството на пуйки намалява ежегодно, съобщи проф. Белоречков.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама