Финансовата подкрепа от ОСП е основен фактор за развитието на земеделието в България

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Финансовата подкрепа от Общата селскостопанска политика през настоящия период, така и през следващия ще бъде основен фактор за развитието на земеделието и селските райони в България. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на Българо-холандския семинар „Как да създадем жизнеспособно и конкурентоспособно земеделие”, проведен в Министерство на земеделието и храните.

Той представи основните акценти в позицията на страната ни за новия програмен период, като това, че Първи стълб на ОСП трябва да бъде силен и добре финансиран. Също така за по-справедливо разпределяне на подпомагането с директни плащания, както между държавите членки, така и между фермерите. Зам.-министър Димитров информира, че е много важно за България да постигнем възможно най-големи екологични ползи, без да застрашим жизнеспособността на сектора при въвеждането на „зелено” директно плащане. Според него на държавите членки трябва да се даде възможност да прилагат „зеленото” плащане в определени рамки, а не то да бъде твърдо фиксиран дял от 30%. Той допълни, че разбираме идеята на Европейската комисия за въвеждането на таван на директните плащания, защото това може да се разглежда като средство за по-справедливо разпределение, но предлагаме по-висок таван.

На семинара присъстваха Посланикът на Кралство Нидерландия Н. Пр. Карел ван Кестерен, учени и експерти от българския и нидерландския институт по аграрна икономика.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама