Фермери от защитените зони представят продукцията си в МЗХ

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят утре продукцията си на специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните.  на 5 юли 2016  . Традиционните храни – краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, краве кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове и яйца са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по българско-швейцарски проект “За Балкана и хората”.

Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и агенциите към него. Основното ястие е миш-маш, направен от 600 яйца, 20 килограма лук, 15 килограма сирене, 10 килограма извара, 20 килограма печена капия и 15 килограма домати, 30 връзки пресен лук, 30 връзки магданоз…

Това е трето поред кулинарно събитие „Обяд с вкусни храни от Балкана“ в МЗХ. Първото му издание бе през 2014 година, последвано от кулинарни демонстрации в Швейцарското посолство в София, Българското посолство в Берн и много други събития. Фермерите от Балкана предлагат продукцията си от мобилни хладилни витрини на съботния пазар в софийския квартал „Борово“, участват във фермерските пазари за Коледа и Великден на ул. „Оборище“, на празници и изложения като Събора на овцевъдите в Арбанаси, съборите Рожен и Ирин Пирин, международното земеделско изложения Агра в Пловдив, Празника на розата, Фестивала на сливата и др. Предстои фермерите да представят продуктите си на приема за националния празник на Швейцария на 1 август.

Наскоро проектът „За Балкана и хората“ бе отличен от Европейската комисия с наградата НАТУРА 2000 за 2016 година в категорията „Социално-икономически ползи“. Проектът е пример за добро сътрудничество между български и швейцарски неправителствени организации и Министерството на земеделието и храните. Един от примерите за резултатите от съвместните усилия са промените в Наредба 26, която облекчи преките продажби, както и на други нормативни актове. През 2012 г., когато проектът е започнал е имало регистрирани само три обекта за преработка на мляко по Наредба 26, днес те вече са 38 и включват освен мляко и млечни продукти още месо и месни продукти.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА