Фермер-новатор превръща хобито си в бизнес

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
9 Минути

Земеделският производител Цветан Цветанов е убеден, че разнообразието е пътят към успеха в земеделието

Историята на Цветан Цветанов, земеделски производител от град Долна Митрополия, близо до Плевен, звучи малко невероятно, но всеки любител на доброто, ще намери смисъла в нея. Той е малко над 40-годишен и още от дете обича работата с растенията, наследена от баба му. В годините на преход трудно намира работа тук и често търси препитание зад граница – в Гърция, в Белгия и др. Идеята да се занимава с растения обаче не излиза от главата му и през 2010 година засажда 50 дка орехова градина. Отглеждането на орехи не е лесно занимание и гурбетът му зад граница продължава. По време на престоя си в южната ни съседка преди 4 години влиза в една селскостопанска аптека, където се променя живота му. „Влязох в аптеката и чета препаратите и виждам един, който знам, че е за картофи. В него се киснат клубените, когато не искаш да поникнат след обирането им и реших да се направя на остроумен пред агронома и му обясних за какво е“, разказва Цветан. Получава отговор, който го кара да се замисли какво слага на трапезата на децата си. „Прибрах се вкъщи и казах на съпругата си да не взима повече картофи от магазина“, разказва Цветан. „Замислих се, че всъщност нашите картофи не поникват, а баба чистеше отгледаните на двора по 7-8 пъти през зимата“. И решава сам да си произведе картофи, връщайки се в България. „Насадих един ред картофи и те излязоха много вкусни. Дойде един приятел и си взе, но настояваше да ми ги плати. Дойдоха след това и други приятели. И те си ги платиха“, казва Цветан и допълва: „И така реших на другата година да засадя повече картофи“. На следващата година още повече хора разбират за вкусните картофи на Цветан и той има поредица от клиенти, които искат да сложат от неговите картофи на трапезата си. След година той слага в градината си  и домати, които също намират клиенти и така от дума на дума, той става известен в района с вкусните си зеленчуци. Днес, няколко години след онази случка в селскостопанската аптека в Гърция, Цветан произвежда ред различни зеленчуци в оранжерии и на открито и твърди, че не дава на растенията нищо освен вода.

 

Стъпка по стъпка според сезона

Днес стопанството на Цветан Цветанов се простира на площ от 7-8 дка, които са предимно наследствени земи. Все още залага на експериментите, не се отказва от съвети на по-опитни стопани и сам се учи от грешките си. „Отглеждам различни култури, за да мога да ги реализирам на добра цена, когато им е времето. Защото ако насадя цялата площ с една култура, трябва да продам реколтата на едро, което сваля цената. Така садя от всичко по малко и хората си вземат от едното, от другото“, разказва пазарната си философия Цветан.

През пролетта Цветан Цветанов е производител на различни разсади – за пипер, домати, краставици, има и за тиквички. Работи както с любими български сортове, така и с професионални, които са устойчиви на различни заболявания.

Премине ли сезонът на разсадите, той засажда в една от четирите оранжерии краставици, в другите три – розови домати. „За пролетта на полето слагам тиквички, 1-2 лехи копър, чесън садя още през есента и гледам да ги съчетая зеленчуците – тиквичката върви с чесън и копър“, казва Цветан. През тази година той засажда и патисони, но вкусът към различния зеленчук все още трябва да се възпитава, е на мнение Цветан. Клиентите вече са се научили, че когато отидат да си купят домати или пък патладжан, към тях ще има и краставица, и магданоз, и чесън. Лятото е сезонът на шопската салата, затова и доматите и краставиците са най-вкусни, прясно откъснати. В стопанството си Цветанов гледа задължително и подправки, патладжан, пипер, консервни домати, за да може според сезона клиентите да получат пълен пакет от зарзават.

Есента и зимата хората от района могат да се радват за прясно зеле и оранжерийни краставици, които отново ще заемат място под покрив в оранжериите на Цветан.

 

Експериментите учат

Експериментите са единственият път, по който човек може да се научи да прави нещо, категоричен е Цветан Цветанов, а любовта към растенията може да ти даде още търпение и добрина. „Тази година през зимата заложих марули в оранжериите, лук, репички. Купих си една много хубава машинка, цялата оранжерия от 330 квадрата я насадих с лук за 20 минути. Засадих и репички. Записвам всичко в една тетрадка – кога садя, кога бера. Тази година беше опитна, за да мога да си направя сметката и сега ще насадя марули и лук и репи на етапи, за да има продукция за по-дълъг период от време“, разказва Цветан. Има ли средства, ще сложи още няколко оранжерии, защото навън вече нищо не става, категоричен е стопанинът.

Практиката учи на много. През тази година Цветан Цветанов освен пробата с марулите прави и експеримент със смес от салати и рукола, които имат непрекъснат растеж. „Режеш, пакетират и продаваш“, обобщава Цветан. При консервните домати пък е засадил царевица, която при цъфтеж обира вредните насекоми от ниските растения и така реколтата се спасява от вредители без употребата на инсектициди. „През следващата година обаче ще насадя по два реда царевица между доматите, за да могат да им осигуря и сянка“, разсъждава Цветан.

На близо 1 дка пък е засадил розов безколов домат. И тъй като тревата е избуяла и не е третирал, сега вместо да навреди на културните растения, тя им прави сянка и доматите са сочни и вкусни.

Участва по подмярка 4.1

С ореховата си градина Цветан Цветанов успява за участва по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на ПРСР и получава възможност да си купи техника – трактор, дискова брана, пръскачка и ремарке, като получава 50% безвъзмедно финансиране. За зеленчуковата градина успява да се справя със собствени средства и често ползва съвети и помощ от Местната инициативна група (МИГ) Долна Митрополия – Долни Дъбник за възможностите за подпомагане.

 

Вкусът на българина е традиционен

Вкусът на българина е традиционен, цени родната селекция зеленчуци, но не се отказва и от качествените чужди сортове, показва практиката на Цветан Цветанов. „Хората търсят българските сортове, но те са по-неиздръжливи“, казва той. Сортът домати „Розова магия“ е хит, независимо, че цената е по-висока. За консервен домат обаче е предпочел италиански сорт, който може да се използва почти без отпадък, а краставиците са тип „Гергана“, но с японски семена. В оранжерията прави опити и с жълти домати, сложил е и редове черни и червени чери домати, а тъй като има неизползвано място е боднал и редове с корнишони.

 

Екипът е малък

За работата и реализирането на продукцията Цветан Цветанов е впрегнал собствени усилия. Майка му, Гълъбинка, е основно лице на пазара, а на полето разчита на две жени, които се занимават с отглеждането на растенията и прибирането на зеленчуците. 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА