Европейската комисия се цели високо за следващата ОСП

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Европейската комисия се цели високо за следващата ОСП, тъй като е наясно с необходимостта от подобряване на архитектурата на Общата селскостопанска политика и на връзките й с политиките за климата и околната среда, коментира зам.-генералният директор на ГД АГРИ Михаил Думитру на събитие в Румъния, пише euractiv.com.

Комисията се опитва да убеди страните членки да повишат приноса си към бюджета, защото в противен случай след Брекзит бюджетът на ОСП ще е по-малък от настоящия, казва Михаил Думитру. Той посочва, че все още има различия между източноевропейските страни и държавите, които са нетни донори.

 Официалната позиция на румънското правителство също е за запазване на двата стълба на ОСП, на помощта за фермерите и на финансирането на селските райони. Северната ни съседка също настоява следващият бюджет на общата политика да запази настоящите нива. В Румъния по ПРСР са финансирани над 22 хил. проекта. С финансиране от националния бюджет и от ЕС средствата за селските райони възлизат на около 3 млрд. евро за периода 2014-2020.

Един от най-добрите начини за развитие на малките и средните ферми е чрез обединението им, коментира Александра Тодерита, изпълнителен директор на Румънския център за европейски политики. Тя набляга на необходимостта от образователни програми, насочени към фермерите и нуждата от специализирани училища за тях, за да се развиват техническите и предприемаческите им умения.

 

 

 

 

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама