ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
7 Минути

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика

Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични правила. Отстъпките от Брюксел следват месеци на протести на фермери в целия ЕС – но съпротивата срещу водещите зелени амбиции на ЕС не е приключила, пише Европейският нюзрум, платформа за сътрудничество между 23 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

По-малко бюрокрация и по-малко контрол за фермерите, освобождаване от екологични задължения за достъп до фондовете на ЕС и ревизирани процедури за промяна на националните стратегически планове – миналата седмица 27-те държави членки на ЕС одобриха целенасочената реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) на блока, предложена от Европейската комисия в средата на март, за да отговори на протестите на фермерите, които разтърсиха Европа през последните месеци.

Фермерите държат ЕС отговорен за, според тях, високите екологични изисквания, които трябваше да изпълнят, за да получат субсидии от ОСП, както и за противоречивия Закон за възстановяване на природата, който има за цел опазване на екосистемите – последният играеше важна роля в Зелената сделка на ЕС.

ОСП изплаща субсидии, на които фермерите разчитат, за да се задържат на повърхността, но плащанията зависят от строги правила за опазване на околната среда.

Оживени протести срещу селскостопанските правила блокираха политическия център на ЕС в Брюксел през февруари, докато колони от трактори с фермери протестираха срещу бюрокрацията на ЕС. Дори след последните отстъпки протестите на фермерите не стихват в някои страни, например в Полша.

На 9 май група от единадесет фермери започнаха протест в Сейма (полския парламент) с искане за разговор с министър-председателя Доналд Туск относно Зелената сделка на ЕС. Те започнаха гладна стачка преди седмица. Въпреки това Туск каза в средата на май, че не планира да се срещне с “тази група протестиращи”, тъй като според него “те не са представители на полските фермери”.

След като Комисията предложи разхлабване на някои от екологичните разпоредби на ОСП през март, държавите членки на ЕС дадоха окончателното одобрение, което е изключително бързо по стандартите на ЕС. Европейският парламент одобри мерките на 24 април.

Какво е новото за ОСП?

Преразглеждането означава, че фермерите ще се сблъскат с по-малко препятствия, когато кандидатстват за субсидии по ОСП. Например земеделските стопани вече няма да бъдат задължени да оставят части от своята обработваема земя под угар.

В допълнение към премахването на правилата за угарите, ревизираната ОСП ще изисква от държавите членки да предложат допълнителна финансова подкрепа за фермери, които доброволно оставят част от земята неизползвана.

Преразглеждането също така разхлабва правилата, изискващи от фермерите да редуват видовете култури, които отглеждат. На земеделските стопани ще бъде разрешено да избират между ротационни култури и диверсификацията им, при условие че държавата членка, в която работят, е разрешила това.

Държавите членки също така ще имат право да освобождават определени култури и видове почви от правилата за обработка на почвата, почвената покривка и сеитбооборота или диверсификацията. На страните от ЕС също ще бъде позволено да смекчат повече правилата за околната среда, когато настъпят екстремни метеорологични условия.

Земеделските производители могат да прилагат със задна дата новите разпоредби, свързани с условията на околната среда за 2024 г., както посочи Съветът на ЕС.

Словения приветства мерките в ОСП за облекчаване на административната тежест върху малките стопанства. Фермите, по-малки от десет хектара, които представляват 80 процента от всички ферми в Словения, не трябва да бъдат проверявани за съответствие с условията, свързани с опазването на околната среда, за финансова подкрепа от ОСП.

Португалският министър на земеделието Жозе Мануел Фернандеш обеща да ускори плащанията към фермерите, да въведе предвидимост и да използва всички налични средства, особено ако това е подкрепа, идваща от ЕС.

Тереза ​​Рибера, испански министър на екологичния преход и демографското предизвикателство, описа гъвкавостта на екологичните мерки на ОСП, която е предприета в отговор на исканията на фермерите, като “адекватна”.

Рибера отговори, че министърът на земеделието Луис Планас, отговарящ за селскостопанската политика в Испания, поддържа интензивен диалог с фермерите и подчерта, че “е намерил много подходящ начин да отрази това искане за гъвкавост от страна на фермерите”.

Съпротивата срещу зелените закони на ЕС продължава

Въпреки че Европейската комисия се опита да успокои опасенията на фермерите от ЕС относно техните екологични отговорности чрез разхлабване на ОСП, цялостната съпротива срещу Зелената сделка далеч не е приключила.

Въздействието на Закона за възстановяване на природата в селските райони предизвика разгорещени дебати в Европейския парламент миналата година и подхрани селскостопанския гняв в началото на 2024 г. въпреки въведената гъвкавост.

Министрите на околната среда на единадесет държави от ЕС миналата седмица призоваха своите колеги да одобрят законодателство, изискващо възстановяване на увредени екосистеми, ключов текст от Зелената сделка, който сега е блокиран.

След тежки разговори преговарящите от Европейския парламент и държавите членки се споразумяха в средата на ноември 2023 г. за смекчена версия на това законодателство за “възстановяване на природата”, споразумение, което след това беше ратифицирано в края на февруари от членовете на ЕП.

Но все още се чака окончателната официална зелена светлина от 27-те държави членки на ЕС, необходима преди този текст да влезе в сила. Поради липса на необходимото мнозинство (15 държави, представляващи 65 на сто от населението на ЕС), темата беше оттеглена от срещата на посланиците на ЕС в края на март.

Екологични организации като “Грийнпийс” заклеймиха промените в ОСП, но френският евродепутат Жереми Десерл смята, че новият регламент не трябва да спира екологичната програма на ЕС. “Няма нужда да преразглеждаме (климатичните) цели. Трябва да останем амбициозни, когато става въпрос за околната среда, защото тя също е полезна и важна за фермерите. Но в същото време трябва да предоставим достатъчно технически, финансови и човешки ресурси (на сектора)”, каза той в интервю за ЕФЕ.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама