ЕС: Полша е лидер в производството на ябълки, най-много домати отглеждат в Италия и Испания

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Полша е произвела 1 на всеки 4 прибрани ябълки в ЕС, а общата продукция на плода в страната е 20% от цялото производство в съюза. При прасковите първа е Испания с 34,4%, следвана от Италия с 32,9% и Гърция с 23,2%. Испания е била също най-големият производител на ягоди с 29%, след нея е Полша с 15,6%, Германия с 12,5% и Италия с 10,4%. Полша е основен производител на череши с 25,8%, следвана от Италия с 12,6%, Испания с 10,7% и Гърция с 10%.

2

Италия (с 36,6% от общото производство в ЕС) и Испания (с 27,4%) доставят почти две трети от доматите на пазара в ЕС. Следвани са от Португалия с 8%, Гърция с 6,2% и Нидерландия с 5%, Франция и Полша с по 4,5%. Около две трети от краставиците в ЕС се произвеждат в Испания с 29,1% и Нидерландия със 17,1%. Производството на моркови в ЕС през 2015 г. е разпределено между повече държави членки, а именно Великобритания с 14,2%, Полша с 13,1%, Нидерландия с 10,9%, Италия с 10,3% и Германия с 10,2%. Тиквички са произвеждани основно в Испания с 37,6% и Италия с 37,1%.

1

Площите в ЕС заети в производството на плодове са били 2,3 млн.ха през 2015 г. и още 2,1 млн.ха за производство на зеленчуци. Испания е използвала най-много площи 636 хил.ха за производство на плодове, а при зеленчуци Италия води с 420 хиляди хектара площ.

Реколта от определени плодове и зеленчуци в ЕС през 2015 г. (в кг на глава от населението)

3

Източник: Евростат

България е дребен производител на плодове и зеленчуци в ЕС. Най-голям дял сред плодовете имаме при черешите с 50 хил.т или 5,7% от общата реколта в ЕС, която е 882 хил.т. При прасковите нашето производство е 32,5 хил.т или 1,2% при 2,8 млн.т в ЕС. През 2015 г. сме произвели 57 хил.т ябълки, което е само 0,5% от 12,7 млн.т. в ЕС. Българските ягоди в ЕС са само 0,4% или 5 хил.т от общата реколта от 1,3 млн.т.

На площ около 32 хил.ха сме отглеждали плодове, а площите със зеленчуци са били около 26 хил.ха. Производството на български краставици е 46 хил.т или близо 2% от 2,3 млн.т в ЕС. Реколтата от домати е 122 хил.т или 0,7% от 17,6 млн.т в целия съюз.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА